Lyt til artiklen:

Sidste sæson med blypatroner

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Abonnementsartikel

Bly er et giftigt tungmetal, som ophobes i fødekæden, forurener miljøet og skader både menneskers og dyrs sundhed. Derfor er bly blevet udfaset fra de fleste produkter, og nu er turen kommet til blyholdig riffelammunition.

Dermed er den nye jagtsæson den sidste med bly i ammunition til jagtriflen, og det er kun godt, mener vildtbiolog Niels Kanstrup, DCE - Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jagt er i dag den største enkeltkilde til spredning af bly i naturen. Ammunitionsrester afsættes også i byttedyret og bliver optaget i kroppen hos dem, der spiser vildtkød. Derfor er godt, at vi endelig får udfaset bly i riffelammunitionen, siger han.

Bliv blyfri i år

Niels Kanstrup har beskæftiget sig med bly i ammunition og i miljøet i årtier og forsvarede i efteråret 2022 sin doktorgrad om emnet. Han har desuden selv været jæger i snart 50 år, og er allerede gået over til udelukkende at bruge blyfri ammunition. Nu opfordrer han andre til at gøre det samme - jo før jo bedre.

- Der er ikke noget at betænke sig på, for forskning i både Danmark og udlandet viser, at blyfri riffelammunition er sikkert og effektivt. Det er også tilgængeligt for jægerne til priser, der for de fleste typers vedkommende kan købes til nogenlunde samme pris som traditionel ammunition, siger han.

Fordel for jægerne

Niels Kanstrup mener, det i høj grad er i jægernes egen interesse at få udfaset blyammunitionen for at bevare jagtens gode ry og omdømme.

- Spredning af bly og andre ammunitionsrester er en del af jagtens aftryk på naturen og økosystemerne, og udfasningen af blyet er med til at gøre jagten mere bæredygtig. Det er til gavn for alle, ikke mindst jægerne, fordi det bidrager til, at befolkningen kan bevare en positiv opfattelse af jagt, siger han.