Lyt til artiklen:

Sådan får du friske blomster med god samvittighed

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Abonnementsartikel

Det er skønt at kunne plukke friske blomster fra sin egen have, og du kan være sikker på, at de er dyrket forsvarligt og hentet direkte ind i din stue uden CO2-belastende flytransport.

Det skriver landhave.dk i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Firmaet har blandt andet specialiseret sig i højbede og kommer her med en række gode råd til haveejere, der gerne vil lave egen skærehave.

Sådan kommer du i gang med din egen skærehave:

Forbered et bed, hvor du vil dyrke dine blomster. Der skal være godt med sol og ingen store træer og buske, som vil konkurrere om lys, vand og næring. Placer gerne bedet, så du kan komme til fra alle sider - det gør det meget nemmere at passe, og plukke, blomsterne. Højbede og plantekasser giver rigtig gode vilkår for de fleste blomster, og så kan du fylde dem med god blomstermuld fra start.

Vælg blomster til dit bed. Blomster med en lang og robust stilk egner sig bedst til buketter, bland gerne forskellige typer: nogle med store fyldige blomsterhoveder, nogle med luftige blomsterslør, skærme, spir og små tætte knopper.
Etårige sommerblomster er nemme at starte med, for eksempel frøkenhat, morgenfrue og kornblomst, men stauder som jernurt og knoldvækster som georginer er også fantastiske at prøve kræfter med. Glem ikke buketfyld som græsser og grønne planter med flot løv.

Så direkte på voksestedet fra omkring maj måned, eller start lidt tidligere med at forspire i vindueskarmen eller drivhuset. Georgineknolde og andre vækster, som skal overvintre frostfrit, kan plantes ud, når nattefrosten er ovre. Så og plant i lige rækker, så det er let at se, hvad der er blomster, og hvad der er ukrudt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hold spirerne fri for ukrudt og sørg for at vande jævnligt. Især de tidlige spirer bryder sig ikke om at tørre ud.

Pluk løs af blomsterne. Jo mere du plukker, jo flere blomster sætter planterne. Pluk gerne lige inden blomsterne springer helt ud, så holder de bedre i vasen.

Lad nogle blomster stå, så de kan sætte frø. Når frøene er så tørre, at de er lige ved at falde af blomsterne, kan du samle til næste års blomsterpragt.

Opbevar frøene tørt og køligt hen over vinteren i en papirspose eller et kaffefilter. Georgineknolde og andre sarte flerårige vækster tages ind, når den første nattefrost er på vej.