Lyt til artiklen:

Grøn energi til landbruget

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Abonnementsartikel

Lige som mange andre erhverv, så lider landbrug, stutterier og gartnerier under de høje elpriser. Og selv om priserne er faldet fra det skyhøje niveau, der ramte landet sidste år, så står usikkerheden stadigvæk tilbage. For hvordan styrer man sin økonomi, når en stor del af udgifterne ikke kan forudsiges.

Og det er baggrunden for et helt nyt firma, Going Green, der satser på, at mange landmænd og stutterier gerne vil have styr på energiøkonomien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror, at der er mange landmænd, som i den kommende tid vil tage en beslutning om, at de vil producere deres egen strøm med solceller. Den stædighed, der er i landmændene, betyder, at de ikke vil betale så meget til staten og ikke kende de faste omkostninger, siger Peter Fuglsbjerg, som er en af tre partnere i det nystartede energifirma Going Green.

Rødder i landbruget

Going Green er baseret i Vildbjerg nord for Herning, men selv om der er tale om et nyt firma, så har Peter Fuglsbjergs to partnere en lang historie indenfor landbruget.

- Mine partnere er allerede forankret i landbruget via deres to stålproducerende virksomheder, ES Stål ApS og Langkær Stålindustri A/S. Derfor har vi et stort netværk. Vi taler rigtig godt med landmændene, og vi begår os godt i gummistøvler, fortæller han fra taget af virksomheden i Vildbjerg.

Her er hele tagfladen oversået med firmaets eget produkt, store topmoderne solcellepaneler.

- Vi startede med at sætte et anlæg på 1.300 solcellepaneler op på vores egen virksomhed. Det gjorde vi blandt andet for at kende forretningsgangen med byggeansøgning til kommunen, tilslutning til nettet og så videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helhedsløsning

Going Green koncentrerer sig om solceller til erhverv og anlæg fra 50 kilowatt og op.

Der er tale om anlæg, der kan sættes op på mellem tre til seks dage, og firmaet tilbyder en helhedsløsning, der inkluderer alt lige fra byggeansøgning til kommunen, statistikberegninger samt hjælp med forsikring og finansiering.

- Vi tror ikke, at vi kommer til at se de skyhøje strømpriser igen. I branchen spår de, at spotprisen på en kilowatt kommer til at ligge på 0,70 kroner, og så har vi på en betalingstid, der ser meget fornuftig ud. De fleste kigger på en tilbagebetalingstid på mellem fem og syv år, siger Peter Fuglsbjerg.

Solcellepanelerne bliver produceret på en tysk fabrik i Kina, men i modsætning til andre leverandører af solceller, så har Going Green valgt at købe lager hjem, så der inde på fabrikken ligger paneler, invertere og monteringsudstyr, klar til at blive sat op i det danske landbrug.

Og der er tale om nogle af de nyeste solcellepaneler på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en ny solcelle, som egentlig er gennemsigtig. Den optager både strøm på oversiden og på bagsiden, fortæller Peter Fuglsbjerg.

- Det fungerer på den måde, at når solstrålerne rammer taget under solcellen, så bliver de reflekteret. Derved kan man hente omkring otte til 10 procent mere energi.

rich-media-4
Alle Going Greens solcellepaneler er udstyret med en Optimizer, der hele tiden fortæller, hvor meget energi panelet producerer.

Styr på strømmen

Og der er andre punkter, hvor Going Greens produkt ifølge Peter Fuglsbjerg skiller sig ud.

- Vi har købt en såkaldt optimizer til alle anlæggene. Den sidder på hvert enkelt solcellepanel, og så fortæller den computeren, hvor meget det enkelte panel producerer. Det kunne man ikke indtil for nyligt. Da aflæste man sin en gang imellem, og først da kunne man se, hvor meget hele anlægget producerede, forklarer han.

- Det betød, at hvis der for eksempel manglede 20 procent, så kunne det være svært at finde fejlen. Men det kan vi altså løbende holde øje med, og det betyder, at man hele tiden har et højt ydende anlæg, som selvfølgelig kan tjekkes på mobilen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gratis soltjek

Levering og montering af Going Greens solcelleanlæg foregår i samarbejde med udvalgte tømrer- og elektrikerfirmaer rundt om i Danmark. Leveringstiden er på omkring en til to måneder fra underskrift til de første kilowatt løber ind på kontoen

- Det er en færdig pakke, men hvis kunden ønsker det, kan vi også levere en gør-det-selv løsning, for eksempel hvis man selv har medarbejdere, der kan sætte det op. Og faktisk har vi lavet en nøjagtig vejledning til opsætning, siger Peter Fuglsbjerg.

For at sikre, at kunderne får det rigtige størrelse anlæg, leverer Going Green et gratis soltjek, som består af en rapport, der på baggrund af kundens el-data beregner nøjagtigt, hvilket anlæg der er behov for, og selvfølgelig også, hvor lang tilbagebetalingstiden er