Lyt til artiklen:

Brug jorddække i den spiselige have

00:00
Hastighed: ???x
02:56

Abonnementsartikel

Det er næsten lige før, at køkkenhave og lugepligt har en tendens til at hænge uløseligt sammen. Men sådan behøver det ikke at være, ifølge planteskoleleder, forfatter og foredragsholder Aiah Noack.

- Det er en gammel læring, vi har haft alle sammen: At man skal have bar jord, og man skal rive og hakke. Jeg har også lært det. Men jeg er gået helt væk fra det, og jeg er jublende lykkelig over det, fortæller hun til Fritidsmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er hendes bedste anbefaling, at ejere af spiselige haver skal gå ind i den praksis, der går ud på hele tiden at dække jorden med noget kompost eller noget andet organisk materiale såsom dyremøg.

Ifølge Aiah Noack, som er uddannet hortonom, havebrugskandidat, med PhD i botanik og plantefysiologi, handler det nemlig om at give plads til en afslappet have og arbejde med naturen.

Win, win, win

Jorddække gør jorden fugtig, og derfor skal vandslangen eller vandkanden ikke frem nær så tit. Derudover gør jorddækket, at ukrudtsfrøene ikke spirer og giver samtidig næring, hvilket gør gødning unødvendig.

- Det er win, win, win at tænke i jorddække i sin køkkenhave og under sine bærbuske. Vi skal simpelthen have de haveredskaber helt væk. Man skal bare have en trillebør og en skovl og så bare læsse noget jorddække over i stedet for, fortæller Aiah Noack og uddyber:

rich-media-2
Grib skovlen og trillebøren og gør brug af jorddække. Genrefoto: Colourbox.

- Så sparer man virkelig meget tid, og det er meget bedre for regnormene, mikroorganismerne, planterrødderne og klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse pointerer planteskolelederen, at køkkenhaver i højbede har let ved at blive udpinte. Her kan netop dyremøg gøre højbedene frodige og dermed resultere i rigtig mange grøntsager.

Noget af det bedste jorddække kommer desuden fra egen kompostbunke og af hækkeaffald og efterårsblade. Dyremøget kan også komme i anvendelse her.

Alle har grønne fingre

Udover at drive planteskolen Naturplanteskolen i Hedehusene i Nordøstsjælland holder Aiah Noack også foredrag og kurser om at opbygge en smuk, spiselig og ikke mindst miljøvenlig have.

Mange af hendes kursister fortæller, at de gerne vil lære om den spiselige have for at foretage sig noget stille og roligt i naturens tempo og følge årstiderne mere i detaljer.

- Og så må man endelig huske, at der er ingen fejl. Man må endelig ikke sige, at man ikke har grønne fingre. Det har vi alle sammen. Man skal bare vende det til, at man lærer af det og så gør noget andet næste gang, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Køkkenhaver i højbede har let ved at blive udpinte. Genrefoto: Colourbox.

Mange haveejere har allerede krydderurter stående og er dermed godt i gang, pointerer Aiah Noack.

Men der er også mange muligheder inden for forskellige grøntsager, bærbuske og frugttræer, som både kan blive plantet efter årstid, pryd og ikke mindst smag.

- Det nemmeste er at tage ud i et havecenter og købe nogle små planter og så plante dem nogle gode steder i solen. Men man kan selvfølgelig også allerede forspire fra nu af, siger hun.