sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

5 tips til at komme af med nakkesmerter

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Abonnementsartikel

Læs med her, for at få idéer til hvad du kan gøre, for at slippe af med smerter i nakken.

Sover du med den rigtige pude?

Mennesket sover i gennemsnit 1/3 af deres liv, og derfor er det vigtigt, at man ligger godt, når man sover. Valg af hovedpude har stor betydning for, hvorvidt nakken ligger i en rigtig position, når man sover. Hvis man sover med en forkert pude, vil man opleve at vågne med ondt i nakken. Der findes ikke én pude, der passer bedst til alle, men mange mennesker der oplever nakkesmerter siger, at en vandpude hjælper på nakkesmerterne. Her kan du selv fylde vand i, så den passer til dit behov.

Den rigtige type træning kan afhjælpe smerterne

Svømning kan have en stor effekt på nakkesmerter, ligesom det kan afhjælpe smerter andre steder i kroppen. Et dansk studie har vist, at nogle former for styrketræning kan mindske nakkesmerter markant, og at konditionstræning ligeledes kan hjælpe. Hvor styrketræning kan hjælpe i flere uger, efter endt træning, hjælper konditionstræning i kortere tid og hjælper i mindre grad på smerterne end styrketræning.

Tip: Hvis du døjer med vedvarende eller store nakkesmerter, så tal med din læge eller book tid hos en kiropraktor for hjælp. De kan både hjælpe dig med at gennemskue, hvad årsagen til smerten er, men også hvad du i fremtiden kan gøre, så du ikke bliver hæmmet af den.

Lav øvelser, når du har ondt i nakken

Ved regelmæssigt at træne og strække din nakke, kan du lindre spændinger, der kan give dig ondt i nakken, samtidigt med at du styrker nakkemusklerne. Udover at det hjælper på dine smerter i nakken, hjælper det også på dit mentale helbred. Det behøver ikke at være langvarig eller hård træning, det vigtigste er at du hver dag bevæger dig, og udfordrer dine muskler en smule.

Du skal også være opmærksom på, om du konsekvent kun bruger den ene halvdel af kroppen i løbet af en dag - hvis du altid bærer tasken på højre skulder og løfter tunge ting med højre arm, mens venstre side får lov til at slappe af, kan du skabe en ubalance i kroppen, der kan give dig smerter i nakken.

Er din holdning korrekt?

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du bevæger din nakke i løbet af dagen. Hvis du sidder bag en computerskærm mange timer om dagen, er der nogle ting du kan gøre, så du belaster din nakke mindst muligt. Først og fremmest kan du sørge for at være i øjenhøjde med din computer, så du ikke sidder og bøjer i nakken. Derudover bør du heller ikke sidde ned for længe ad gangen, hvilket er grunden til, at have/sænke-borde er blevet så populære. Hvis du sover i en dårlig stilling eller kører meget bil, kan dine nakkemuskler ligeledes blive spændte, og derved forsage smerte.