Lyt til artiklen:

Guide: Sådan fræser du køkkenhaven

00:00
Hastighed: ???x
03:34

Abonnementsartikel

Helt basalt, så når man fræser, så vender man jorden og blander næringsstofferne i den, hvilket giver ens nye planter bedre vækstbetingelser.

Under og lige i jordoverfladen er resterne af ens tidligere planter, som er døde i løbet af vinteren. Når man bruger havefræseren, vender man dem rundt sammen med jorden, så det hele bliver blandet. I samarbejde med vejret, regnorme m.m. så bliver de døde planter nu til næring for jorden og til ens nye planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før man starter havefræseren

Hvis det er første gang, man skal bruge en havefræser i køkkenhaven, så er et rigtigt godt råd at give sig tid til at læse brugsanvisningen. Det er en overset stor hjælp for mange, og man bliver hurtigt meget klogere på sin havefræser, og hvordan man bruger sin havefræser korrekt.

Et andet overset punkt er, at man skal have styr på sit sikkerhedsudstyr. En havefræser er en tung og kraftfuld maskine, så husk sikkerhedssko-, handsker og briller. Hvis man har en benzindrevet havefræser, så kan et par høreværn også være godt for ens ører.

Når det kommer til at bruge havefræseren, så skal man også sikre sig, at jorden er klar, og at man kan så meget snart uden, at der kommer frost igen. Jorden må dog ikke være meget våd, da det vil danne store jordklumper. Omvendt kan man godt fræse i en meget tør eller hård jord, men det vil nok kræve, at man kører den igennem to gange.

Hvis man kan tilføje eller fjerne knive på ens havefræser og derved justere dens arbejdsbredde, så skal man gøre det afhængigt af, om man skal køre i et bed eller i køkkenhaven. I et bed vil det ofte være lettere med en smal arbejdsbredde, så man kan navigere rundt om nuværende planter og andet. I køkkenhaven er det ofte bedre med en bred arbejdsbredde, da man derved kan køre et større område igennem hurtigere.

Sådan havefræser du

Når man skal starte med at fræse sin køkkenhave, skal man først justere jordspyddet bagerst på maskinen. Jo dybere jordspyddet sidder, jo mere modstand er der, jo dybere arbejder havefræserens knive og des langsommere kører den fremad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor dybt man skal sætte jordspyddet varierer efter jordens tilstand, og man er nødt til at prøve sig frem for at finde den rigtige indstilling. Den korrekte fræserdybde er vigtigt for at lette arbejdet, og ofte er det optimalt at komme 20 cm ned i jorden, når man bruger sin havefræser.

For at få det bedste resultat skal man nok bruge havefræseren 2-3 gange, hvor man kører på kryds og tværs af jorden. Hvis jordknoldene er på størrelse med en valnød eller som minimum på størrelse med en ært, så er man godt i mål. Så er jorden tilpas porøs, og ens nye planters rødder kan lettere vokse i den.

Bliver jordknoldene mindre end det, så kan man risikere, at jorden støver i blæsevejr, eller at regn kan samle det fine øverste jordlag til en fast skorpe.

Når man bruger sin havefræser, skal man samtidigt være påpasselig med at køre igennem kvikgræs eller skvalderkål, da selvom disse planter rives fra hinanden, så vokser de enkelte dele frem som mange nye planter.

Efter man har fræset sin have

Havefræseren har gjort sit job, og køkkenhaven eller bedene er nu klar til at blive sået i. Tilbage er derfor kun at sørge for, at ens havefræser er klar til at køre endnu en tur til efteråret, til næste forår eller til, når man monterer andet tilbehør til andre opgaver i haven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brug en haveslange til at spule jord og snavs af knivene, og fjern senegræs m.m. fra knivakslen. Skal man ikke bruge maskinen i en længere periode, så bør man rengøre havefræseren med en fugtig klud, så alle overflader er rene, og slutte af med at aftørre de metalliske dele med en olievædet klud for at forhindre rust.