Lyt til artiklen:

Her er dyrlægens råd til et sundt føl

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

Her er dyrlægens bedste råd til alle der har fået eller snart får føl:

Det er vigtigt at være opmærksom på, om hoppen giver nok mælk. Er det ikke tilfældet, må der suppleres med erstatning eller eget foder.

I perioden, hvor føllet overgår fra hoppens mælk til fast føde, kan der opstå ubalancer i føllets tarmflora.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En kortere overgang med tynd gødning kan være naturligt nok, men hvis det fortsætter, eller føllet forekommer slapt, må dyrlægen kontaktes. Føllet kan fravænnes fra 4-6 måneders alderen.

Grovfoder

Føllet skal have grovfoder af god kvalitet, der er brug for meget protein. Derudover bør der suppleres med foder, der indeholder kalk og fosfor, da disse er vigtige for opbygning af skelet og muskelvæv.

Foderet tilpasses i samarbejde med foderkonsulent og dyrlæge.

Føllet på den grønne eng

Føllet skal have mulighed for at bevæge sig frit på god plads. Det er veldokumenteret, at et føl, der - uanset årsag - står længe i boks, får problemer med kvaliteten af deres ledbrusk. Løsdrift er bedst for føllet, men er det ikke muligt, anbefaler Jon Vedding så meget foldtid med moderen som overhovedet muligt.

Selvom det forekommer indlysende at sende dem ud på folden i solskin, så kan det faktisk være en fordel at holde dem inde i de varme timer, og så lukke dem ud om aftenen/natten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan føllet gå sammen med andre føl i samme alder, kan de stimulere hinanden til leg og bevægelse.

Opdragelse

Også et føl skal selvfølgelig opdrages. Føllet skal vænnes til at få løftet ben og få grime på, lige fra det er ganske lille og selvfølgelig til at kunne omgås fremmede. På den måde sikres det, at føllet er klar til at blive undersøgt af dyrlægen uden drama.

Almindelige sygdomme

Først og fremmest skal føllet vaccineres - det starter i 5/6-måneders-alderen.

Agria's data viser, at de mest almindelige sygdomme hos føl er de medfødte. Blandt andet bukkehov og forkert benstilling. Hold øje med føllets ben hver dag, og tag eventuelt billeder, så der er noget at sammenligne med - også efter at en eventuel behandling er påbegyndt. I samarbejde med dyrlæge og beslagsmed findes den bedste behandling af føllet.

Det vigtigste er dog at holde øje med den mindste smule afvigelse, at man så kontakter dyrlægen, for jo hurtigere man griber ind, jo større chance er der for at kunne korrigere benstillingsfejlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Følsyge

Følsyge er en alvorlig infektion, der typisk opstår i de første uger og viser sig ved feber, nedsat drikkelyst hos hoppen, virker utilpas, diarré, halthed og hævelser i et eller flere led samt stærkt forringet almentilstand.

Sygdommen kræver intensiv behandling.

Kolik/forstoppelse kan opstå af mange årsager:

når føllet ikke kan komme af med afføringen.

Tarmdrejning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tarmbetændelse og diarre

Forstoppelse

Gasansamling i tarmene

Symptomerne ved kolik kan være ved at føllet vil stå og skrabe med hovene, ruller sig gentagne gange, sveder, løfter og vifter med halen og kigger om mod sin mave.

Har føllet koliksymptomer, skal du kontakte din dyrlæge.