Lyt til artiklen:

Luksusklipning til hele dagen

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Abonnementsartikel

Med lanceringen af den nye zero-turn plæneklipper RY72ZTRX137-310, rykker Ryobi for alvor ind på det tunge marked for græsplæneklippere.

Der er tale om producentens første lithium-ion-batteridrevne zero turn plæneklipper, og den har en klippekapacitet på op til imponerende 16.000 kvadratmeter - på én opladning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye klipper kommer i tre forskellige udgaver. Den mindste model har en klippebredde på 76 centimeter, den mellemste model kan klare 107 centimeter, og den største model, som vi her fra Fritidsmarkedets havde fornøjelsen af at have til test, klipper med en bredde på 137 centimeter.

Ud over den store klippekapacitet, så er der en væsentlig nyhed i Ryobis nyeste model. De gode, gamle styrestænger er nemlig forsvundet, og de er blevet erstattet af et joystick

rich-media-3
Tre batterier, hver med 72 V og 10 Ah giver arbejde til 12.000 kvadratmeter klipning på en enkelt opladning. Og de kan udvides med fire ekstra 36 V batterier. Foto: Jørgen Ahler.

Hjertet i maskinen

Hjertet i Ryobis zero-turn plæneklipper er batterierne. Maskinen er udstyret med tre batterier, der hver er på 72 V og kommer med 10 Ah.

Det giver en kapacitet på op til 12.000 kilometer, men derudover kan systemet udvides med hele fire 36 V-batterier fra firmaets Max Power-serie.

Husqvarna Nera klipper uden kabler

Se også:

Husqvarna Nera klipper uden kabler

Alle batterierne kan oplades individuelt, eller man kan oplade alle sammen i maskinen. Ladetiden på cirka 2,5 timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremdriften af maskine og knive foregår ved hjælp af i alt fem kulfrie motorer. De tre knive i producentens patenterede Cross Cut-multiknivsystem drives af hver sin motor, og det samme gør sig gældende for hvert af baghjulene.

rich-media-6
Med den ene hånd fri er det en leg at arbejde med de digitale indstillinger under arbejdet. Foto: Jørgen Ahler.

Gennemtænkte features

Zero-turn klipperen er udstyret med et pænt stort digitalt display, der byder på et par velgennemtænkte features.

Maskinen har tre køreindstillinger, der løbende kan justeres under kørsel. Der er langsom for præcis klipning, mellem hastighed, og endelig fuld knald på op til 13 kilometer i timen.

Derudover kan hastigheden på knivene justeres, så de kører med fuld kraft til langt og sejt græs, mellem hastighed og endelig den langsomste indstilling til plæner, der er i god stand og bare skal studses.

Ophænget på skærebordet med de tre knive og tilhørende motorer er fastgjort på en måde, så det kan frigøres hurtigt og stort set uden brug af værktøj. Det gør det nemt at skifte knive, men det betyder også, at man om vinteren kan forvandle klipperen til en lille el-bil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som nævnt komme maskinen med Ryobis eget Cross Cut-multiknivsystem, som også kan levere bioklip.

rich-media-8
Et joystick kan gøre en væsentlig forskel. Foto: Jørgen Ahler.

Konklusion

Ved at udskifte de to styrestænger med et joystick har Ryobi foretaget et genialt træk. De gamle styrestænger var super nemme at bruge, men joysticket flytter arbejdet op i en anden klasse.

Når man først lige har brugt et par minutter på at vænne sig til at køre med joystick, føles arbejdet suverænt bedre. Man kan uden problemer løbende skifte køreindstillinger, tjekke batterikapacitet og så videre, fordi man reelt har den ene hånd fri.

Køresystemet giver præcis kontrol over klipningen, og da man samtidigt sidder i et luksus-sæde, der selvfølgelig kan tilpasse førerens benlængde, så er det meget svært at blive træt af at slå græs.

Et gammelt citat lyder "En dårlig arbejder giver sit værktøj skylden", men det bliver svært at give den nye Ryobi zero-trurn klipper skylden for noget som helst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at drikke for meget kaffe under klipningen af plænen.