Lyt til artiklen:

Sådan plejes plænen i foråret

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

I en tid, hvor danskerne har skruet ned for forbruget, er bestillingerne af professionel græsplejeservice omvendt steget markant.

Easy-Green, som er specialiseret i græsplejeservice, har foretaget 400 procent flere kundebesøg i 2022 sammenlignet med 2021 efter opkøb af Nanostone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har øget kendskab til muligheden for græsplejehjælp, og den har danskerne ikke tøvet med at gribe. Tværtimod er vi helt overvældende over interessen, som afspejler, at danskerne går op i, hvordan deres haver præsenterer sig, siger Nicklas Christensen, partner hos Nanostone.

For at få eller opretholde en sund plæne er græspleje i foråret afgørende. Ifølge Rolf Kuhre, der er Drift- og udviklingschef hos Nanostone Easy-Green, har græsplænen hos ni ud af ti danske haveejere ikke optimale jordbundsforhold. Ved at pleje græsset i foråret kan plænen dog forbedres med op til 80 procent.

rich-media-2
Mange græsplæner plages af mos i staren af året. Foto: Colourbox.

- I starten af året plages mange af meget mos, og der kommer mere og mere af det i de danske haver i takt med, at vejrforholdene i stigende grad skifter. Haveejere bør sætte ind i marts med at pleje plænen, så den får mulighed for at vokse sig tæt og mørkegrøn, siger Rolf Kuhre.

Lille indsats med stor effekt

Danskernes stigende investering i græsplejeservice har ifølge trend- og livsstilsforsker Mads Arlien-Søborg sammenhæng med et behov for at signalere overskud i en økonomisk underskudstid, hvor stigende inflation og krigen i Ukraine svækker privatøkonomien.

- Det er typisk for krisetider som nu, og vi så det også under finanskrisen, at danskerne får et behov for at iscenesætte deres liv på en måde, der signalerer overskud og dækker over deres økonomisk svækkede situation. En serviceydelse i haven kræver typisk en lille udgift og har en stor visuel effekt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her får du græsspecialisten Rolf Kuhres råd til håndtering af græsplænen i foråret.

Strø gødning over plænen

Plænen har brug for et ordentligt skud næring for at få gang i græsvæksten. Sæsongødning nærer jordbunden og bidrager til et golfbaneudtryk med kraftigt og tæt græs.

Samtidig bekæmper gødningens høje jernindhold mos. Begynd at gøde i marts, hvor jordtemperaturen er omkring 7 grader og fri fra nattefrost.

Vælg den rette gødningstype

Gødningstypen quick release er ideel til foråret, fordi den virker over kun 14 dage. Det pæneste resultat opnås ved at strø med granulatgødning frem for korngødning fra en halv centimeter og opefter, fordi granulatgødning når helt ned til græsrødderne frem for at lægge sig oven på stråene, hvor kvælstof kan svitse græsset.

rich-media-4
Find græsslåmaskinen frem i marts eller først i april. Pressefoto.

Start plæneklipperen i marts

Find græsslåmaskinen frem i marts eller først i april, og slib knivene. Klip til en start plænen en til to gange om ugen indtil april, hvor klipningen kan øges til tre til fire gange ugentligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt at give græsset ro til at gro i opstartssæsonen uden at stresse rødderne, fordi det kan give hårde græsstængler. Klip maks en tredjedel ned ad gangen og sørg for, at græsset er højere end mosset. Det svarer cirka 6 til 7 centimeter ved første klipning.

Topdress plænen

Optimalt set skal jordens PH-værdi være 6 til 6,5. Er jordet meget leret, kan man topdresse plænen med sandet jord, og er jorden omvendt meget sandet, kan man topdresse med harpet muld for at opnå en flot og sund plæne.