Lyt til artiklen:

Importør begejstret over el-nyhed fra Eurocomach

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

Hos Ib E Mortensen er der både glæde over og forventning til Euromachs første elektriske minigraver, 1,3 tons maskinen med betegnelsen 15X.

- Det støt stigende grønne fokus får naturligvis efterspørgslen på solide nul-emissions maskiner til at stige. Og med 15X er Eurocomach virkelig kommet med et godt produkt, siger indehaver og marketingansvarlig Ilse Thomsen fra Ib E Mortensen, som siden 2013 har været dansk Eurocomach importør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af de kommende år forventer branchen, at der kommer flere og flere licitationskrav om brug af lav-emissions maskiner, når det handler om opgaver i tæt bebyggelser i de større byer.

- 15X er perfekt, hvis man skal arbejde inden døre, for den kan skyde undervognen ind, så den kan passere gennem en 80 cm døråbning, fortæller hun og tilføjer, at minimal støj og lave vibrationer er to yderligere fordele, som giver optimeret komfort.

rich-media-2
15X er en 1,3 tons elektrisk minigraver fra Eurocomach. Foto: Torben Jastram.

Individuelle indstillinger

Minigraveren er bygget op over dens dieseldrevne modstykke, 14SR, men lighederne handler nu mest om de ydre specifikationer samt kapacitet og ydelse. Den ny 15X er nemlig lavet som en elektrisk maskine helt fra bunden, og den giver brugere flere muligheder.

For eksempel kommer den med et smart kontrolpanel, som tillader forskellige bevægelsesindstillinger alt efter brugerens ønsker og opgavens art. Desuden kan der vælges mellem power, standard og eco-mode - og det handler naturligvis om ikke at bruge mere energi end nødvendigt i forhold til opgaven.

rich-media-3
Det er let at lave individuelle bevægelsesindstilling på monitoren. Foto: Torben Jastram.

- I eco-mode er der mulighed for at kunne arbejde en almindelig arbejdsdag, og denne indstilling er faktisk rigeligt til mange almindelige opgaver. Men det kræver naturligvis lidt tilvænning af føreren, hvis denne kommer fra en dieselmaskine, fortæller medindehaver og maskinhandler Peter Holm, Ib E Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke brændbart batteri

15X er udstyret med et 21,5 kW lithium fosfor batteri, som blandt andet udmærker sig ved at være ikke brændbart. Desuden kan det ifølge producenten holde hele maskinens levetid.

- Batteriet oplades enten med en onboardlader eller en powerlader, hvor der med sidstnævnte kan lades 80 procent op på blot halvanden time. Men det kræver naturligvis noget ordentlig byggestrøm, fastslår Peter Holm og tilføjer, at 11 kW motoren giver masser af kræfter, som sagtens kan måle sig med dens traditionelle diesel-modstykke.

rich-media-5
15X kan oplades enten via onboardladeren eller med en stærk powerlader. Sidstnævnte klarer 80 procents opladning på blot halvanden time. Foto: Torben Jastram.

Mere messeaktivitet

Hos Ib E Mortensen har man allerede præsenteret 15X for en række kunder, som har testet den og sendt den positive feedback retur til fabrikken. Den første messepræsentation skete på Agromek før jul, og i den kommende tid vil Ib E Mortensens forhandlere desuden have 15X med på blandt andet Roskilde Dyrskue, Have & Landskab samt Kloakmessen.

Hos den italienske producent arbejder man på endnu en elektrisk minigraver i 2,5 tons klassen, som kommer på markedet senere.