Lyt til artiklen:

Dette skal du gøre ved forfangenhed

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Abonnementsartikel

Forfangenhed er desværre meget udbredt, og da det gør meget ondt på hesten, og den nemmere får det igen, når den først har haft det én gang, er det vigtigt at udbrede kendskabet til sygdommen og dens mulige årsager.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Langt den mest almindelige årsag til forfangenhed er sygdom i fordøjelsessystemet. Det opstår, hvis hestens mave ikke kan tåle kosten, og det sker ofte, når hestene kommer på græs om foråret og spiser en masse af det søde, dejlige græs. Det kan også være grovfoder, hesten ikke kan tåle.

Pas på græsset i det farlige forår

Se også:

Pas på græsset i det farlige forår

Symptomerne er karakteristiske

Hesten står med vægten på bagpartiet og forbenene strakt ud foran sig. Hovene er varme, og man kan tydeligt mærke pulsen på begge sider af koderne. Feber forekommer også ofte.

Sæt straks hesten i boks med en masse blød, tør strøelse og sæt den på en diæt af kun hø. Dyrlægen skal kontaktes, for årsagen skal findes, og hesten skal have smertestillende medicin. Behandles hesten ikke i tide, kan den få varige skader.

Andre årsager

Sygdommen kan også skyldes overbelastning. Har en hest for eksempel været halt, kan den udvikle forfangenhed i den modsatte hov, som den har overbelastet. En hoppe, der lige har folet, kan også få forfangenhed. I det tilfælde skyldes det ophobning af bakterier, fordi efterbyrden ikke er blevet forløst.

Forfangenhed kan også udløses af underliggende stofskiftesygdomme såsom PPID (Cushing) og EMS (Equin Metabolisk Syndrom).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbagevendende forfangenhed

Dyrlæge hos Agria, Jon Vedding Nielsen, giver disse gode råd, hvis man vil undgå, at en hest, der tidligere har haft forfangenhed, får det igen, for det er desværre en risiko:

- Hesten skal have passende motion, og hvis årsagen til den tidligere sygdom var maven, skal hesten tilvænnes langsomt til at være på græs. Generelt skal man være meget opmærksom på hestens foder. Nogle få heste tåler slet ikke græs, men i reglen er en tilvænningsperiode nok til at undgå sygdom.

Følg disse skridt

Jon anbefaler at følge disse skridt, hvis du gerne vil have hesten på græs:

Hold hesten i snor, og øg den tid hesten får lov at græsse med fem minutter hver dag.

Regelmæssig motion, så den ikke bliver overvægtig, og så blodcirkulationen holdes i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når hestens mave har vænnet sig til græsset ved at følge disse to råd, kan du lade den gå på græsfold i et begrænset antal timer om dagen og øge gradvist.