Lyt til artiklen:

Her er de bedste energiforbedringer til boligen

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Abonnementsartikel

Nu bliver der kastet lys over, hvor du som boligejer sandsynligvis bedst kan sætte ind for at opnå en besparelse på varmeregningen.

Finans Danmark og DI Byggeri har set på alle energimærkerapporter for enfamiliehuse siden 2020.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Analysen, som ejendomsmæglerkæden Home har set nærmere på, viser, at forskellige former for loft/tag-isolering, murisolering, isolering/udskiftning af døre og vinduer samt installation af solceller er blandt de hyppigste renoveringsforslag i energimærkerapporterne.

For de ældre huse - med de dårligste energimærker fra E-G - er det isolering af muren, der oftest anbefales i energimærket. Tæt efterfulgt af tag og loft.

- Efterisolering af hulmure og lofter er ofte en lavthængende frugt i forhold til at sænke sit varmeforbrug og dermed få en lavere varmeregning, fordi investeringen er relativt lille og tjener sig hjem over årene, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Ifølge energimærkerapporterne er det billigere at rykke energimærket i den rigtige retning, hvis huset har et relativt dårligt energimærke, end det er for huse i bedre energimæssig stand.

Kortere tilbagebetalingstid

Analysen fra DI og Finans Danmark viser også, at tilbagebetalingstiden for langt de fleste energiforbedringer er faldet de seneste par år og konkluderer, at renovering af huse med dårlig energistandard kun er blevet endnu mere fordelagtig på grund af de højere energipriser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbagebetalingstiden for luft til vand-varmepumper, der kan erstatte gas- og oliefyr, er faldet mest siden 2020.

rich-media-4
En varmepumpe er noget af det, der per investeret krone rykker husets energimærke mest. Foto: Colourbox.

Varmepumpe rykker mest

Installation af en varmepumpe har i forvejen været blandt de meste rentable forbedringsforslag igennem en årrække - og det er vel at mærke, uden man tager højde for, at mange husejere har mulighed for at få tilskud til energirenoveringer fra Bygningspuljen/Varmepumpepuljen.

Varmepumpen er noget af det, der per investeret krone rykker husets energimærke mest.

Hvor en varmepumpeinstallation typisk rykker energistandarden med to energimærker pr. 100.000 kr. investeret, rykker andre typer af energirenoveringer typisk energistandarden mindre.

Ifølge Videnscentret Bolius vil energiforbedringer i boligen som regel også give et bedre indeklima med færre kuldebroer samt mindre træk og fodkulde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det årlige flyttebarometer fra YouGov for Home viser, at mange danskere især drømmer om billig varme og lavt energiforbrug i en kommende bolig.

Hele 35 procent af danskerne har lave energiudgifter på deres "top 3" over de vigtigste kvaliteter til et kommende hjem, viser barometeret fra starten af i år.