Lyt til artiklen:

Ring 1812, hvis du påkører et vildt dyr

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

Hvert år er der flere end 10.000 påkørsler af et vildt dyr på vejene. De største kronhjorte i Danmark kan veje op til 180 kg. Hvis en bil rammer en kronhjort af den størrelse med bare 60 km/t, svarer det til, at bilen bliver ramt med en kraft af en 5 tons elefant.

Trafikantens køretøj ender højst sandsynligt med at blive totalskadet, og ud over risikoen for personskade er der risiko for, at kronhjorten ikke dør ved sammenstødet, men bliver dødeligt skadet og løber ind i skoven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er heldigvis ikke så tit, at en bil påkører en af de store kronhjorte. Til gengæld viser tal fra Dyrenes Beskyttelse, at der er mere end 10.000 mindre hjorte, der bliver påkørt hvert år, og mange af dem dør ikke i sammenstødet med køretøjet.

Ny kampagne

Derfor lancerer Vejdirektoratet i samarbejde med Schweiss-registret, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen og Dyrenes Beskyttelse en kampagne, som understreger vigtigheden af at ringe 1812, hvis man påkører et vildt dyr. Kampagnen er især møntet på de situationer, hvor dyret ikke dør ved påkørslen.

Ved at registrere, hvor ulykken er sket - dette kan gøres med streamer, snor eller GPS-koordinater - er man med til at gøre arbejdet meget lettere for den Schweiss-hundefører, der skal opspore det sårede dyr og aflive det, så dyret ikke lider unødigt.

- Man skal altid være opmærksom på dyr på vejen, og derfor er det en vigtig kampagne. Mange tusinde dyr bliver hvert år påkørt i trafikken, og det kan både skabe farlige situationer for trafikanterne og påføre dyrene lidelser. Er uheldet ude, er det vigtigt at reagere hurtigt og få tilkaldt hjælp, der kan finde dyret og afhjælpe dets lidelser, siger transportminister Thomas Danielsen.

Stigning i opkald

Dyrenes Beskyttelses Vagttelefon oplever hvert år flere og flere opkald om påkørte dyr. Vejdirektoratet er med til at gøre opmærksom på påkørslerne, fordi det på samme tid også handler om trafikanternes sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at trafikanterne ved, hvad de skal gøre, hvis uheldet er ude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis et dyr lige pludselig dukker op på kørebanen, kan der opstå farlige situationer i trafikken. Her er det vigtigt, at trafikanten ikke foretager pludselige undvigemanøvrer eller meget hårde opbremsninger af hensyn til egen og andre trafikanters sikkerhed. Ved pludselige undvigemanøvrer er der stor risiko for at miste herredømmet, hvilket øger risikoen for frontalkollisioner, som ofte har meget alvorlige følger eller at trafikanten ender ude i et træ i skoven.

Postkort og streamers

Det fysiske materiale findes på udvalgte rastepladser rundt om i Danmark og består af infopostkort og streamers, som trafikanterne kan tage med sig i deres køretøj. Streameren kan de bruge til at markere det sted, hvor de har påkørt dyret, og infopostkortet kan de bruge til at finde ud af, hvad de skal gøre i situationen.

Vejdirektoratet har desuden udviklet en hjemmeside, hvor trafikanterne kan få gode råd om, hvordan de kan gebærde sig i trafikken - med fokus på trafikanternes sikkerhed i trafikken.