Lyt til artiklen:

Lad lyset strømme ind

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Abonnementsartikel

Efter en lang og grå vinter kigger forårssolen endelig frem, og det naturlige dagslys er gavnligt for både krop og sjæl.

Hvis du vil have endnu mere glæde af sollyset, byder foråret på gode muligheder for at give din bolig et kærligt eftersyn, inden sommeren for alvor starter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er vinduerne et oplagt sted at starte, og med nogle enkle greb kan du sørge for, at lyset strømmer ind i dit hjem.

- Når sommeren og de forhåbentligt mange soltimer kommer, er vinduernes ve og vel vigtige for, at boligen er behagelig at opholde sig i. Du kan gøre dig selv og din bolig en tjeneste ved at sørge for hyppige eftersyn og vedligeholdelse af dine vinduer. En bonus er, at man med det også kan forlænge vinduernes levetid, siger Durita Simoni, der er privatrådgiver hos Velfac. .

Her giver hun dig sine bedste råd til at gøre vinduerne klar til forårs- og sommersolen.

rich-media-2
Rengøring af vinduerne er afgørende for lysindfaldet. Pressefoto.

Sving kluden

Grundig rengøring af dine vinduer er alfa og omega for lysindfaldet i din bolig. Når du står over for at skulle rengøre vinduerne, drejer det sig ikke kun om ruderne, men alle vinduets dele ? indvendigt som udvendigt.

Hvis vinduet har klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs mv. hobe sig op og spærre for luftgennemstrømningen, hvilket kan forringe indeklimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rammer og karme bør du rengøre med en fugtig klud, der har fået tilsat lidt opvaskemiddel eller anden mild sæbe. Du skal dog sørge for, at rengøringsmidlet ikke indeholder ingredienser med slibeeffekt eller opløsningsmidler, da det kan slide unødvendigt på vinduet, forklarer Durita Simoni.

Efter rengøringen er det vigtigt at tjekke, om de mekaniske dele og lister på vinduerne har brug for smørelse.

Hvis det er tilfældet, skal du helst bruge en syrefri olie, der egner sig til smøring af bevægelige dele.

- Hvis du bruger et par dråber nogle få gange om året, er det ofte nok til at holde dem velfungerende. Du skal dog undgå at smøre olie på armene i vinduernes sider. Her vil olien nemlig forhindre den friktion, der kræves, for at vinduerne kan holde sig åbne på egen hånd, siger boligrådgiveren.

Gavner indeklima og energiregning

Hvis dine vinduer har flere år på bagen, kan du overveje, om det er nødvendigt med en udskiftning eller tætning af fugerne. Hvis fugerne er utætte, kan det nemlig give trækgener og ikke mindst energitab. Og det vil kunne ses på varmeregningen senere på året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vintervejret kan være hårdt ved vinduerne, så efter vinteren bør du altid tjekke, hvordan fugerne omkring vinduet har det og om rammerne har brug for et lag maling. Hvis dine fuger er begyndt at revne eller blive utætte, kan dit hus ikke holde lige så godt på den varme, som solens stråler giver. Det kan mærkes på regningen, når de varmere temperaturer aftager igen, afslutter Durita Simoni.

Tjekliste til vinduerne:

1) Gør dine vinduer grundigt rene både inde og ude. Gerne med en fugtig klud, som tilsættes mild sæbe.

2) Undersøg de mekaniske dele og lister trænger til smørelse. Brug en syrefri olie, der egner sig til bevægelige dele.

3) Tjek fugerne, og sørg for at udskifte eller tætne dem efter behov.

4) Tjek rammerne, og mal dem, når de trænger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5) Tjek for sprukken maling. Mal gerne om sommeren, men undgå de mest solrige dage.

6) Tjek for råd og punkterede ruder.

7) Udskift evt. med nye vinduer, hvis du vil spare på energien, sikre bedre indeklima og minimere vedligehold .