Lyt til artiklen:

Ny robot-funktion booster biodiversiteten

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Abonnementsartikel

En af verdens største producenter af robotplæneklippere, Husqvarna, lancerer nu en funktion, der skal hjælpe med at bringe den vilde natur tilbage i de private haver.

Der er tale om funktionen 'Rewilding Mode', hvor robotplæneklipperen automatisk efterlader 10 procent af græsplænen uklippet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver plads til vildskab til glæde for bier, sommerfugle og andre bestøvende insekter.

Sådan får du en biodivers have

Se også:

Sådan får du en biodivers have

Ifølge Husqvarna er Rewilding Mode er inspireret af EU's fælles landbrugspolitik, der opfordrer landmændene til at afsætte 5 procent af landbrugsjorden til områder, der er gavnlige for biodiversiteten.

rich-media-3
Private haver udgør et vigtigt levested for bestøvere og kan fylde mellem 20-30 procent af byområderne i Europa. Pressefoto.

Ny standard

- Med Rewilding Mode vil vi sætte en ny standard for private haver. Vi håber, at funktionen kan være med til at ændre opfattelsen af, hvordan en perfekt græsplæne ser ud. Den trimmede plæne er stadig idealet - men suppleret med englignende, vilde områder, fortæller Michael Schösser, der er salgsdirektør for Husqvarna Danmark. Han fortsætter:

- Vi skal passe på vores planet, og det gør vi bl.a. ved at skabe plads til bier og andre insekter. Når vi afsætter et areal af plænen til vildskab, er vi med til at bevare biodiversiteten. Med Rewilding Mode gør vi det let for haveejerne at etablere de vilde områder, der på sigt forhåbentligt bliver en naturlig del af enhver græsplæne.

Private haver udgør et vigtigt levested for bestøvere og kan fylde mellem 20-30 procent af byområderne i Europa. Hvis alle europæiske haveejere afsætter mindst 10 procent af deres have til vildskab, vil dette areal svare til over 250 000 hektar eller omkring 4 gange størrelsen på Europas største naturreservat, Doñana Nationalpark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan fungerer det

Den nye funktion gør det nemt for haveejerne at booste biodiversiteten i deres haver. Ved hjælp af satellitter, der måler havens størrelse, beregner Husqvarnas robotplæneklipper-app automatisk et område på 10 procent af plænens areal. Du vælger selv, hvor du vil placere rewilding-zonen, og du kan gøre arealet for den vilde have både større og mindre.

- Rewilding Mode er ikke den mest avancerede funktion, vi har udviklet - men måske den vigtigste. Mange af os, der arbejder med produktinnovation, brænder for biodiversitet, og vi mener, at teknologien spiller en rolle i den sammenhæng. Vi håber, at resten af robotplæneklipper-branchen vil følge trop og også indføre Rewilding Mode i deres produkter, siger Michael Schösser.

Rewilding Mode er tilgængelig for Automower-robotplæneklippermodellerne 405X, 415X og 435X AWD samt NERA-modellerne 430X NERA og 450X NERA, der er installeret med afgrænsningskabel. Der er i øjeblikket ca. 150.000 Husqvarna-robotplæneklippere på verdensplan, der understøtter den nye funktion.