Lyt til artiklen:

Syv ud af ti sparer på energien

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Abonnementsartikel

2022 var et år, hvor energiforbruget blev lagt om i mange danske hjem. Stigende priser, klimahensyn og forsyningskrise har bidraget til, at syv ud af ti danskere har sat ind med bevidste handlinger for at sænke deres energiforbrug.

Det viser helt nye tal fra Energistyrelsens Energibarometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en stigning på hele 27 procent i forhold til samme måling foretaget i september 2022. En udvikling, der også kan måles direkte i de danske husholdningers elforbrug i de første tre måneder af 2023. Her viser tallene nemlig, at forbruget er 19 procent lavere end normalt.

- Vi har set en anerkendelsesværdig omstillingsparathed hos danskerne gennem det sidste år, og resultaterne fra vores seneste forbrugsopgørelse taler sit tydelige sprog. Vores oplevelse er, at danskerne har fået nye sparevaner, og at de har bidt sig fast. Det er glædeligt og har en positiv indflydelse på den enkelte husholdning, samfundsøkonomien og den grønne omstilling, siger Stine Leth Rasmussen, vicedirektør for Energistyrelsen.

- Vi er kommet gennem vinteren uden store problemer med forsyningssikkerheden, og det kan delvist tilskrives danskernes egen indsats. Det tyder på, at vi evner at holde fast i de gode sparevaner.

Den grønne omstilling

I undersøgelsen fremgår det, at danskerne har nedbragt energiforbruget ved blandt andet:

at flytte en del af deres strømforbrug til tidspunkter, hvor priserne er lavest

Artiklen fortsætter efter annoncen

skrue ned for varmen i boligen

tage kortere bade

sørge for at vaskemaskine og opvaskemaskine er fyldt helt op, inden den sættes i gang.

Disse sparevaner og en række andre forventes at blive fastholdt, selvom sommeren snart byder på varme, lange dage, ferie og sommerhusture. Hele fire ud af fem danskere svarer nemlig, at de vil holde fast i de gode sparevaner.

- Det skaber grobund for optimisme i en tid, hvor vi endnu ikke har lagt energikrisen bag os, og hvor den grønne omstilling kræver store ændringer i energiforbrug og - produktion. Når vi formår at holde fast i de gode vaner og nedbringe energiforbruget, står vi bedre rustet til at håndtere de komplekse udfordringer, vi står overfor, siger Stine Leth Rasmussen.