Lyt til artiklen:

Diabetesmedicin giver nyt håb for heste med forfangenhed

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Abonnementsartikel

Snart bliver det sommer, sol og vi får grønt græs i haven. Herligt, synes alle. Undtagen de hesteejere, der bekymrer sig om forfangenhed.

Men nu kan en ny undersøgelse fra Sveriges Landbrugsuniversitet, ledet af professor Johan Bröjer, have fundet løsningen på det problem. Et lægemiddel, der bruges til personer med diabetes-2, virker også til heste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen er finansieret af Hesteforskningsfonden, som Agria hvert år bidrager til.

- Jeg har aldrig set noget så effektivt, siger Johan Bröjer, professor ved Sveriges Landbrugsuniversitet, som for nylig indsamlede de sidste prøver fra undersøgelsens mange deltagere.

Undersøgelsen, vedrørende lægemidlet Canagliflozin til heste, er udført på Sveriges Jordbrugsuniversitet (SLU). Det startede i 2019 og Johan Bröjer fortæller, at i alt 40 private heste fra hele Sverige har deltaget.

- Det er alt fra shetlandsponyer til SWB (svensk varmblodshest) og koldblodsheste - de fleste elskede familieheste, for hvem undersøgelsen ofte var "sidste chance", efter år med problemer med EMS (Equin Metabolisk Syndrom) og gentagne anfald, siger Johan Bröjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ond spiral

Ved EMS har hesten problemer med at regulere sin insulin. Efter hvert måltid får den et alt for højt niveau af insulin i blodet, som igen kan udløse anfald - og så starter den onde spiral.

Lægemidlet Canagliflozin gør, at meget af det sukker, der optages fra hestens foder, går tabt via urinen. Det betyder, at der frigives meget mindre insulin til blodet efter fodring hos en behandlet EMS-hest - og dermed reduceres risikoen for anfald dramatisk.

- De heste, der deltog i undersøgelsen, kan nu rides fuldt ud, og ingen af dem er indtil videre blevet smittet med forfangenhed igen. Det er en utrolig effektiv medicin, som vil ændre hverdagen for mange heste og hesteejere, bemærker Johan Bröjer.

Ingen mirakelkur

Men Johan Bröjer understreger, at det ikke handler om et "quick fix".

- Hesten skal stadig passes omhyggeligt, få tilpasset foder, leve et sundt liv og blive undersøgt af en dyrlæge jævnligt. Medicinen har nogle bivirkninger og det er derfor vigtigt, at der følges op på hestens insulinrespons og stofskifte, når den er i behandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En langsigtet opfølgningsundersøgelse er i øjeblikket i gang med støtte fra Uppsala Diabetes Center og Marie-Claire Cronstedt Foundation. Den skal vise, hvad der sker, når tidligere syge heste medicineres i længere tid med Canagliflozin. Kan nogle af bivirkningerne fx undgås ved bedre opfølgning af hestene og forbliver den gode behandlingseffekt over tid?

Muligvis klar indenfor et år

I Sverige er drøftelser også i gang med distriktsdyrlægernes organisation om, hvordan behandlingen hurtigst muligt kan komme patienterne til gode.

Johan Bröjer konstaterer, at der er nogle praktiske problemer at løse - men forhåbentlig inden for et år vil metoden allerede nu kunne bruges til at hjælpe alvorligt syge heste tilbage til et tåleligt liv.

Den endelige rapport forventes at være færdig i 2024.