Lyt til artiklen:

Flere jubilæer markeres på årets Kongensbro træf

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Motor- og Traktorklubben Jylland markerer flere jubilæer ved det 34. Kongensbro Træf.

3. og 4. juni er der mulighed for at få én op opleveren og dyrke landbrugsmateriel af ældre dato, når Motor- og Traktorklubben Jylland indbyder til det 34. Kongensbro Træf, det skriver klubben i en pressemeddelelse.

Hovedattraktionen bliver et 50 tommer Munktells herregårds-damptærskeværk, som kan ses i drift på træffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For når høsten var vel overstået og negene, som var sat i stak ved ladegavlen, skulle tærskes, så lød det før i tiden at "Damptærskeværket kommer".

Så kom det omrejsende tærskeværk og ti mand skulle stille for at betjene det. Der skulle forkes neg til værket, de skulle lægges i, kornet i sækkene skulle bæres op på stuehusloftet, halmballerne som kom ud af presseren skulle ligeledes stables på staldloftet og avnerne bæres væk. Dertil kom 2 mand til at betjene den store selvkørende dampdrevne traktor som var kulfyret og madmor og pigerne sørgede for et velfortjent måltid til tærskelauget, jo det var en fest - og det vil Motor- og Traktorklubben Jylland genskabe på træffet.

Tærskeværket på træffet vil lægge halmen i en Jones eksportpresser, hvor de store baller håndbindes med ståltråd.

Damptraktoren "Laura" kommer fra Fyn, den er mere end 100 år gammel og er den eneste i Danmark og restaureret af Helge Simonsen.

Tre jubilæer

Foruden damptærskeværket - og Laura - vil træffet også markere intet mindre end tre jubilæer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lanz Bulldog har 100 års jubilæum og det er 65 år siden Massey-Ferguson navnet blev præsenteret hvilket markeres med utallige MF modeller og endelig er det 75-året for Marshall-hjælpen fra USA til Europa efter 2. verdenskrig. Begge dage klokken 11:00 vil der blive fortalt om hvordan Marshall-hjælpen fungerede og hvilken betydning den fik for ikke bare det danske landbrug, men hele det danske samfund.

- Det glæder os at Hans Søndergård Larsen fra Morsø Traktormuseum, som har stor viden omkring netop Marshall-hjælpen, vil komme og fortælle historien for os, herunder hvordan den 8.000.000.000 kroner store krigsgæld blev afviklet, udtaler Hans Larsen, formand for Motor- og Traktorklubben Jylland.

- Øvrige udstillinger vil i år blive opstillet som små dyrskuestande som på bedstefars tid, hvor vi forsøger at samle traktorer og redskaber af samme mærke på disse stande. Det håber vi falder i publikums smag, tilføjer Formanden.