Lyt til artiklen:

Flere jubilæer markeres på årets Kongensbro træf

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Abonnementsartikel

3. og 4. juni er der mulighed for at få én op opleveren og dyrke landbrugsmateriel af ældre dato, når Motor- og Traktorklubben Jylland indbyder til det 34. Kongensbro Træf, det skriver klubben i en pressemeddelelse.

Hovedattraktionen bliver et 50 tommer Munktells herregårds-damptærskeværk, som kan ses i drift på træffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For når høsten var vel overstået og negene, som var sat i stak ved ladegavlen, skulle tærskes, så lød det før i tiden at "Damptærskeværket kommer".

Så kom det omrejsende tærskeværk og ti mand skulle stille for at betjene det. Der skulle forkes neg til værket, de skulle lægges i, kornet i sækkene skulle bæres op på stuehusloftet, halmballerne som kom ud af presseren skulle ligeledes stables på staldloftet og avnerne bæres væk. Dertil kom 2 mand til at betjene den store selvkørende dampdrevne traktor som var kulfyret og madmor og pigerne sørgede for et velfortjent måltid til tærskelauget, jo det var en fest - og det vil Motor- og Traktorklubben Jylland genskabe på træffet.

Tærskeværket på træffet vil lægge halmen i en Jones eksportpresser, hvor de store baller håndbindes med ståltråd.

Damptraktoren "Laura" kommer fra Fyn, den er mere end 100 år gammel og er den eneste i Danmark og restaureret af Helge Simonsen.

Tre jubilæer

Foruden damptærskeværket - og Laura - vil træffet også markere intet mindre end tre jubilæer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lanz Bulldog har 100 års jubilæum og det er 65 år siden Massey-Ferguson navnet blev præsenteret hvilket markeres med utallige MF modeller og endelig er det 75-året for Marshall-hjælpen fra USA til Europa efter 2. verdenskrig. Begge dage klokken 11:00 vil der blive fortalt om hvordan Marshall-hjælpen fungerede og hvilken betydning den fik for ikke bare det danske landbrug, men hele det danske samfund.

- Det glæder os at Hans Søndergård Larsen fra Morsø Traktormuseum, som har stor viden omkring netop Marshall-hjælpen, vil komme og fortælle historien for os, herunder hvordan den 8.000.000.000 kroner store krigsgæld blev afviklet, udtaler Hans Larsen, formand for Motor- og Traktorklubben Jylland.

- Øvrige udstillinger vil i år blive opstillet som små dyrskuestande som på bedstefars tid, hvor vi forsøger at samle traktorer og redskaber af samme mærke på disse stande. Det håber vi falder i publikums smag, tilføjer Formanden.