Lyt til artiklen:

Fortidens favoritter i friske farver

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

Hvis man interesserer sig for boligindretning og design, så ved man, at interessen for vintage-møbler de senere år har været stærkt stigende.

Udviklingen er godt hjulpet på vej af populære boligprogrammer på tv samt den enorme interesse, der er for loppemarkeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Interessen har blandt andet givet et stort comeback til de designmøbler, som FDB Møbler producerede fra 1942. I den periode hed møbelarkitekten Børge Mogensen, som var var leder af FDBs tegnestue fra 1942-1950, og han tegnede en række møbler, der nærmest er blevet kult hos danskerne.

Et andet og lidt mere overraskende navn i vintageafdelingen er svenske Ikea, hvis møbler fra 60'erne nu er stærkt eftertragtede.

rich-media-2
Nytillverkad-kollektionen omfatter også Domsten-skamlen. Pressefoto.

Ny kollektion

Den store efterspørgsel på vintage-møbler har derfor fået møbelgiganten til at fejre firmaet 80-års fødselsdag med en ny kollektion, der hylder ikoniske Ikea designs.

Kollektionen Nytillverkad indeholder møbler, sengetøj og tilbehør med en moderne og farverig tilgang til de klassiske møbler. De genoplivede klassikere blev for første gang afsløret under årets designuge i Milano.

- I Ikea har vi designet mange funktionelle og smukke boligindretningsprodukter i løbet af de sidste 80 år, og mange produkter er med tiden blevet designklassikere, som har stået i mange danske hjem. Med Nytillverkad vender vi tilbage til fremtiden, og i løbet af de næste par år vil vi lancere en række nøje udvalgte produkter fra vores designarkiv, som har fået en moderne opdatering. Vi glæder os til at præsentere første lancering og bringe de tidløse designs tilbage i indretningen til den næste generation, siger Henriette Ekholm, indretningsekspert hos Ikea Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Lövbacken, og det fås i orange, blå og lysegrøn med en askefinerplade. Pressefoto.

Genfortolkning

Nytillverkad-kollektionen omfatter en række møbler, sengetøj og tilbehør, der er genfortolket for at være relevante for nutidens behov. Kollektionen er tro mod de oprindelige designs, men gentænkt i friske og glade farver og nye materialer.

- Nytillverkad er en opdatering af de ikoniske designs med en ny farvepalette - i den klassiske, farverige og genkendelige Ikea stil. Alle produkterne har en historie bag sig, som f.eks. et af vores mest ikoniske produkter Lövet, der blev introduceret første gang i 1956. I Nytillverkad-versionen kalder vi det Lövbacken, og det fås i orange, blå og lysegrøn med en askefinerplade, der giver et fedt farvespil til ethvert rum, siger Henriette Ekholm om det trebenede bord.

Et andet ikonisk design er Krypkornell-mønstret af den svenske tekstildesigner Sven Fristedt, der første gang blev introduceret i 1980 som Bladhult-mønsteret på et betræk til Klippan-sofaen. Det farverige print, der er typisk for skandinavisk design, fås nu på sengetøj, køkkentilbehør, færdigskåret stof og pudebetræk.

Nytillverkad-kollektionen omfatter også Domsten-skamlen med en glat fyrretræsplade og metalben i moderne farver, der er inspireret af Jerry-skamlen designet af Karin Mobring, samt Bondskäret-stumtjeneren, der er en ny, dristig version af Smed-stumtjeneren, som oprindeligt blev udviklet af designeren Rutger Andersson.