Lyt til artiklen:

Hjemmedyrkede grøntsager smager bare bedre

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

Hjemmedyrkede grøntsager smager bedre og er et hyggeligt projekt, synes danskerne. Derfor dyrker 4 ud af 10 danskere deres egne grøntsager eller krydderurter.

Det viser en ny undersøgelse fra Arla. Og danskernes kærlighed til det hjemmedyrkede taler lige ind i tidens trend, hvor emner som bæredygtighed, sundhed og fordybelse fylder, forklarer Britta Surland, der er leder af Arlas Inspirationskøkken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønne krydderurter, duftende tomatplanter og friske jordbær er et hit i danskernes køkkenhaver, altankasser og vindueskarme. For det er både et hyggeligt projekt - og så smager det godt. Det mener i hvert fald 4 ud af 10 danskere, der i en ny undersøgelse fra Arla, fortæller, at de dyrker deres egne grøntsager eller krydderurter.

Ifølge Britta Surland er det en tendens, der har fået vind under vingerne de seneste år.

- Det er skønt at se, at så mange danskere dyrker grønt derhjemme. Jeg tror, der er flere årsager til det. Blandt andet, at bæredygtighed fylder meget for danskerne, og at vi er mere optagede af, hvor den mad, vi spiser, kommer fra. Og så er der bare noget hyggeligt ved at fordybe sig i naturens proces fra jord til bord, hvilket jeg tror, tiltaler mange, siger hun.

- Samtidig kan vi se i undersøgelsen, at 8 ud af 10 danskere går op i at spise frugt og grønt i sæson. Og en af de bedste måder at gøre det på, er ved at få jord under neglene og dyrke det selv. Så på den måde taler hjemmedyrkede grøntsager også ind i danskernes fokus på bæredygtighed og sundhed.

rich-media-2
Britta Surland i sin køkkenhave. Pressefoto.

Unik smag

Det er især selve projektet i at gå og passe køkkenhaven og urtekrukkerne, der tiltaler danskerne. Det svarer 65 procent af de danskere, der selv dyrker grøntsager og krydderurter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men smagen spiller også en rolle. 50 procent svarer, at de selv dyrker grøntsager og krydderurter, fordi det smager bedre. Og det er Britta Surland helt enig i.

- Det smager fantastisk. Når du dyrker det selv, er det jo bare gødning, vand og sol. Intet andet. Det giver bare en helt unik friskhed, at råvarerne ikke skal transporteres, men blot hives af jorden og lægges direkte på køkkenbordet, siger hun.

Samtidig forstår hun til fulde, hvorfor det hyggelige aspekt af projektet kan være nok til at tiltrække danskerne.

- Det fede er, at du selv kan bestemme, hvor ambitiøs du vil være. Nogen har tiden og overskuddet til at lægge meget energi i processen og nørde, hvordan de får den bedste og største køkkenhave. For andre er det nok med en lille plante i vindueskarmen, som de vander og nusser om i ny og næ, siger Britta Surland.