Lyt til artiklen:

Superskarp og elektrisk

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Abonnementsartikel

I løbet af de sidste par år er udviklingen indenfor Lithium-Ion batterier gået så stærkt, at de i dag er i fuld stand til at konkurrere med de benzin- og dieseldrevne motorer.

Det gælder også, når det handler om lidt større maskiner, hvilket tydeligt bevises af den nye zero-turn maskine fra den amerikanske producent Cub Cadet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om model XZ5 Ultima, og den kommer med 56V batteri på 60Ah, hvilket skulle være garanti for en god klippetid.

Faktisk lover producenten mindst halvanden times klippearbejde, og det gælder uanset om græsset er langt eller kort. Og hvis græsset er kort, har man muligheden for at forlænge arbejdstiden ved at slå en "øko"-funktion til, hvilket nedsætter knivenes omdrejningstal.

rich-media-3
Køreindstillinger og info sidder centralt placeret. Foto: Jørgen Ahler.

Fantastisk batteritid

Cub Cadet er så sikker på deres batteripakke, at man ikke har adgang til den, fordi - som den danske importør meddeler - der er ikke brug for at skifte batteri. Det holder længere tid end resten af maskinen.

Zero-turn maskinen har variabel hastighed både frem og tilbage. Den har to køreindstillinger, hvor man i den laveste indstilling kører fra 0 - 8 kilometer i timen, og den højeste hastighed går op til 12 kilometer i timen.

Sidstnævnte hurtige hastighed er bedst anvendt ved problemfri plæner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klippebredden er på 107 centimeter. Klippehøjden ligger fra 25 til 114 millimeter, og den justeres mekanisk i 15 niveauer. Det foregår ganske enkelt ved at træde en pedal ned, der fikserer klippebordet, og derefter dreje til den ønskede højde på en let tilgængelig stor knap.

rich-media-5
Hver kniv har sin egen elmotor på det 107 centimeter brede klippebord. Foto: Jørgen Ahler.

Fire el-motorer

XZ5 Ultima er udstyret med fire motorer. De to af motorer holdt gang i hver sin kniv, og hvert også baghjul har sin egen motor.

På det lille instrumentbræt har man en display med oversigt over hastighed og batteriforbrug. Der er knapper til indstilling af køre-modes, start af klipning, forlys og øko-indstilling.

Og siden det nu er en amerikanske maskine, er der selvfølgelig både kopholder og USB-stik.

Zero-turn maskinens styrestænger kan indstilles, så de passer til brugeren, ligesom sædet naturligvis kan skubbes frem og tilbage. Og det kan bestemt anbefales at bruge lidt tid på at finde den rigtige indstilling, da det letter arbejdet over længere tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Batteripakken kan ikke udskiftes, men holder til gengæld hele maskinens levetid. Foto: Jørgen Ahler.

Konklusion

Det tager som regel et par minutter at finde sig til rette på en zero-turn maskine, og det er da også sagen med den nye XZ5 Ultima. Er man vant til at bruge styrestænger, er man i gang med det samme, men er man ny, skal man nok starte et sted, hvor der er god plads til alle sider.

Når man så først har fundet sig til rette i det komfortable sæde, går klipningen som en drøm. Maskinen er følsom og reagerer på den mindste bevægelse, og det er manøvredygtigheden, der for alvor får en zero-turn maskine til at brillere. Det er ekstremt nemt at komme rundt om hjørner og uden om forhindringer.

XZ5-modellen fra Cub Cadet virker virkelig robust, og med de kræfter, som batteripakken leverer, er der masser af tid til at få arbejdet gjort - uanset om det er store områder eller udfordrende plæner.

Prismæssigt er den elektriske udgave dyrere end dens benzindrevne makker - model XZ5 L 107 Ultima, men her skal man lige tænke på, at vedligehold og forbrug er meget billigere på den batteridrevne udgave.

Og så er der lige det med miljøet, som får det meget bedre af at have en batteridrevet klipper på besøg.