Lyt til artiklen:

Nu skal der brugte materialer i haven

00:00
Hastighed: ???x
04:43

Abonnementsartikel

Det traditionsrige og toneangivende Chelsea Flower Show blev afviklet i sidste måned. Showet arrangeres af det engelske Haveselskab, Royal Horticulturel Society, og er havelivets svar på modeverdenens catwalks i Milano og Paris - her gav førende havedesignere deres bud på fremtidens haveliv.

Og der er masser af inspiration at hente, uanset om man har en stor villahave, en mindre altan eller en delehave med naboerne, påpeger Haveselskabets fagredaktør Louise Møller, der var i London for at spotte de nyeste havetendenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Året havetendenser fra Chelsea Flowershow:

Indret haven med genbrug.

Tørketålende planter til fremtidens klima.

Fællesskab i haven.

Udekøkken tæt på egen høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye farver i haven.

Indret haven med genbrug.

rich-media-3
Mulighederne er mange, når det kommer til at tænke bæredygtigt i indretningen af haven. Pressefoto.

Overraskende

Udtjente terrassebrædder, sten fra nedlagte bede og overskydende byggematerialer. Mulighederne er mange, når det kommer til at tænke bæredygtigt i indretningen af haven, og det fylder meget på årets Chelsea Flower Show, hvor stribevis af havedesignere giver gamle materialer nyt liv i stedet for at smide ud og købe nyt.

- Det er virkelig interessant, fordi Chelsea Flower Show ellers har været kendt for, at det nærmest ikke kunne blive fint nok med nye og ofte også dyre løsninger i haven. I år ser vi, at havedesignerne i høj grad tænker over at bruge de materialer, der allerede er til rådighed i haven. Det kan man som haveejer sagtens lade sig inspirere af, for der er masser af spændende ideer til både store og små projekter, siger Louise Møller.

Flere af årets haver på Chelsea Flower Show indeholder i år grushaver - eller såkaldte gravel gardens - hvor bedets øverste lag består af vasket grus. Det skaber særlige vækstbetingelser, som er velegnet til tørketålende planter. Samtidig drænes overskydende vand væk i meget regnfulde perioder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores klima forandrer sig, og vores haver er nødt til at følge med. Det er ikke ligegyldigt, hvad vi planter, hvis det skal kunne modstå de lange perioder med tørke, som vi oplever flere og flere af, og også kunne håndtere de store mængder regn, som rammer i andre perioder. Mulighederne med tørketålende planter er mange, og det er spændende, at flere havedesignere nu begynder at udforske, hvordan vi skaber haver, der er indrettet til fremtidens klima, påpeger Louise Møller.

Fællesskab i haven

I år er det ifølge Louise Møller også interessant at se, at fællesskab er omdrejningspunkt for mange af showhaverne på Chelsea Flower Show. Her er fokus på at dyrke sammen og bruge haven sammen. En af haverne var indrettet med et lille skakbord og inviterede til fælles aktiviteter, mens andre haver skaber grønne rum, der fungerer som mødesteder eller steder, hvor vi kan lære at dyrke haven sammen.

En af dem var The Plantform Garden, designet af dansk-engelske Emilie Bausager og hendes makker Amelia Bouquet have, der var inspiration til at skabe liv på trøstesløse togstationer. De unge havedesignere deltog på Chelsea Flower Show i kategorien Container and Balcony Gardens, og netop kategorien for små haver er vigtig, fordi ikke alle bor i slotte, påpeger Emilie Bausager overfor Haveselskabet og uddyber:

- Vores motto for haven er: Have for alle - alle i London (og hele verden) kender en togstation, så det er dejligt at kunne vise dem, der kommer på stationerne, hvad planter kan gøre der, og måske hjemme hos dem selv. Hvis vi kan inspirere folk til at få bare en lillebitte skraldespand lavet om til en plantecontainer, så er vi glade.

The Plantform Garden blev på Chelsea Flower Show belønnet med forgyldt sølv, som er lige under guldmedaljen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udekøkken tæt på egen høst

For første gang var en af de helt store showhaver på Chelsea Flower Show i år en køkkenhave. Det så man også på Haveselskabets haveshow Cph Garden sidste år, for den spiselige have er et af tidens helt store havehit, og stadig flere haveejere dyrker jordbær og kartofler i krukker, højbede med salat og radiser eller gulerødder og kål på friland.

Med hensyn til på farver, er det især kombinationen af hvid og mørk lilla, som vinder frem. Nogle steder ses også hvid kombineret med en mørk vinrød.

- Hører man til dem, der elsker romantiske haver, kan man glæde sig over, at også pasteller som sart lyserød og lyseblå er populære i år, siger Louise Møller.