Lyt til artiklen:

Husk kæledyrspasset

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Abonnementsartikel

Skal din hund eller kat med på eventyr i sommerferien, er der en række ting, du skal huske. Dit kæledyr skal nemlig både være chipmærket, vaccineret mod rabies og have et pas, hvis du vil have det med til et andet EU-land.

Alt sammen noget, som kan klares hos dyrlægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen får i øjeblikket mange henvendelser fra danskere, som er i tvivl om, hvilke regler der gælder, når man skal rejse med kæledyr. Og der er også nok at holde styr på, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen Christina Rughede:

- Selvom EU-landene stiller stort set enslydende krav til turister, der har deres kæledyr med, kan der være forskelle. For eksempel stiller Sverige krav om, at din hund skal være i bur eller sikkerhedssele, hvis du har den med i bilen. Derfor anbefaler vi, at kæledyrsejere bruger Fødevarestyrelsens online-guide for 'Rejse med kæledyr' til at tjekke, om de har husket det hele.

Christina Rughede opfordrer også til at tjekke hvilke krav, du skal leve op til, for at du uden problemer kan få dit kæledyr med ind i Danmark igen fra en rejse til lande uden for EU. Kravene til udturen er ikke nødvendigvis de samme som dem, der stilles, når I skal hjem, fortæller hun:

- Skal du for eksempel en tur til Tyrkiet, bør du senest tre måneder inden afrejse have taget en blodprøve på dit kæledyr, som bekræfter, at rabiesvaccinen virker. Den skal du nemlig kunne fremvise, når du skal ind i EU igen. Har du ikke den, skal blodprøven tages, mens du er på ferie, og herefter skal du vente tre måneder på, at dit kæledyr opfylder betingelserne. Dit kæledyr risikerer altså at strande i udlandet i månedsvis, hvis du ikke gør dit forarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det nødvendigt?

Før du bestiller tid til chipmærkning, vaccination og pas hos din dyrlæge, kan du overveje, om det overhovedet er en god idé at tage din firbenede ven med til udlandet.

Mange hunde og katte bryder sig ikke om at køre i bil og bus eller rejse med fly. Samtidig er der i Øst- og Sydeuropa og i lande uden for EU alvorlige infektionssygdomme blandt lokale gadehunde og vilde dyr - herunder sygdomme, som kan smitte fra dyr til mennesker.

Dit kæledyr kan blive smittet på ferieturen til udlandet, og vil i nogle tilfælde kunne give smitten videre til dig og din familie. Samtidig risikerer I at tage sygdomme med hjem, som kan smitte andre dyr og give en stor ekstraregning hos dyrlægen, forklarer Christina Rughede.

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du også finde oplysninger om, hvilke krav der gælder for rejser med andre kæledyr som akvariefisk, krybdyr, gnavere, fugle og fritter.