Lyt til artiklen:

Lovforslag skal forebygge faunakriminalitet

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Abonnementsartikel

En havørn på Lolland fundet død med hagl i kroppen, et rovfuglepar fundet dræbt i skovbunden nær Tønder og mågereder plyndret for æg af ulovlige æggesamlere på Mandø.

Det er nogle af de opsigtsvækkende sager om faunakriminalitet, der har været de senere år i Danmark. Nu sætter ministeren ind med en styrket indsats mod faunakriminalitet, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker med et lovforslag og en ny vejledning, der skal forebygge faunakriminalitet og gøre konsekvenserne af faunaforbrydelser tydelige.

- Det er dybt alvorligt at skyde fredede dyr eller lægge ulovlig gift ud. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at faunakriminalitet er groft uacceptabelt og vidner om mangel på respekt for vores natur- og dyreliv, udtaler miljøminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

- Vi har pligt til at beskytte vores enestående natur og dens dyr. Derfor sætter vi nu ind med en styrket indsats, siger ministeren.

Listen over invasive arter er skrumpet

Se også:

Listen over invasive arter er skrumpet

Et samlet overblik

Lovforslaget kommer til at indeholde tre konkrete nye tiltag.

Det ene tiltag er, at regler om grov faunakriminalitet skal være en særligt skærpende omstændighed ved strafudmåling. Det næste er faste bødestørrelser for faunakriminalitet, og det tredje er øget brug af muligheden for frakendelse af jagttegn ved faunakriminalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye vejledning skal give et samlet overblik over de mange og komplekse regler om faunakriminalitet, som er fordelt på forskellige love. Det vigtigt, skriver Miljøministeriet, fordi faunakriminalitet i flere tilfælde kan bunde ud i manglende kendskab til reglerne.

Rapport med forslag

Miljøministeriet igangsatte som en del af biodiversitetspakken fra 2020 en gennemgang af lovgivningen vedrørende faunakriminalitet.

Arbejdet resulterede i en rapport med en række forslag til initiativer.

Interessenterne på området har løbende været inddraget i arbejdet, og rapportens forslag er interessenternes bud på, hvordan faunakriminalitet kan blive forebygget og håndteret.

Vil have dyrepoliti

Se også:

Vil have dyrepoliti

Det kommende lovforslag mod faunakriminalitet og den nye vejledning følger op på lovgennemgangen og flere interessenters forslag. Lovforslaget bliver efter forventningen fremsat næste år, oplyser Miljøministeriet.