Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Oplev ulvene - men forstyr dem ikke
Der lever i øjeblikket omkring 29 voksne ulve i Danmark og antallet er stigende. Dermed er mulighederne for at se ulvene eller deres spor i naturen bedre end nogensinde, og ulveturismen er stigende.
Det er baggrunden for, at Miljøstyrelsen har bedt Aarhus Universitet om at udarbejde anbefalinger i form af guidelines for ansvarlig adfærd for ulveturister.
Anbefalingerne bygger på internationale erfaringer og gælder både for individuelle ulveturister og grupper.
Skal sikre ansvarlig adfærd
- I takt med, der kommer flere ulve i Danmark, ser vi også en voksende interesse for ulveturisme. Derfor har vi nu med hjælp fra Aarhus Universitet udarbejdet anbefalinger for god og sikker opførsel, når man tager ud for at se på ulve, siger Lasse Jensen, Miljøstyrelsen.
- Det er positivt, at folk, har fået mulighed for at få en særlig naturoplevelse ved at se ulve i naturen. Men samtidig er det vigtigt, at naturgæsterne ikke unødigt forstyrrer ulvene eller private lodsejere med arealer, hvor ulve færdes. Derfor anbefaler vi at følge de nye guidelines, forklarer han.
Guidelines for god opførsel
Hvis du ser en ulv, skal du lade den være i fred. Lad være med at nærme dig eller forstyrre den med lys eller lyd.
I åbent terræn skal du ikke gå nærmere end 800-1000 meter til ulven. Gå aldrig tættere på end 500 meter.
Læg aldrig foder, madrester eller lugtstoffer ud for at tiltrække ulve.
Forsøg aldrig at tiltrække ulve ved afspilning af lyde eller at eksponere dem med kunstigt lys.
Undgå enhver kontakt med hvalpe med hvalpe, da de er meget mindre sky end voksne og derfor særligt nemt kan vænnes sig til mennesker (habituering).
Hold dig væk fra områder, hvor der kan være hvalpe - hi-områder og rendezvous-områder - fra 15. april til 15. september og gerne fra 1. april til 15. september
Hvis du oplever ulve med opsøgende adfærd eller ulve, som viser tegn på, at de har mistet skyheden over for mennesker skal du gå væk og hurtigt kontakte myndighederne.
Opsøg aldrig ulve uden for veje og veldefinerede stier fra 15. april til 15. september.
Arrangører af ulveturisme bør ikke oplyse koordinater på ynglehier og lignede til offentligheden - hverken i eller uden for yngletiden.
Vælg vinteren til ulveturisme, når ulvene er mindst følsomme over for forstyrrelser og man evt. man se spor i sneen.
Gå på bagsporet imod ulvens vandringsretning, hvis du vil følge dens spor i sneen.
Undgå at forstyrre andet vildt, ikke mindst i jagtsæsonen, hvor ulveturismen kan komme i konflikt med jagtinteresser.
Gå aldrig tæt på et friskt byttedyr nedlagt af ulv og rør ikke ved det. Det vil ofte få ulvene til at opgive kadaveret.
Tag ikke hund med på ulvesporing. Ulve opfatter hunde som artsfæller og kan reagere enten aggressivt eller nysgerrigt opsøgende.
Hvis en ung eller voksen ulv aktivt nærmer sig kommer nærmere end 30 meter, skal du ikke skjule dig eller gøre dig mindre. Klap i hænderne og skræm ulven væk med råb og fagter.
Observationstårne og lignende bør så vidt muligt placeres, hvor mennesker færdes i forvejen. Man bør desuden sikre sig, at færdsel til og fra observationspunktet ikke medfører forstyrrelser.
Som ved andre private og organiserede aktiviteter i naturen, skal ulveturisme foregå under alment gældende regler for færdsel og aktivitet i offentlige rum.
Da ulveturisme ofte vækker stærkere følelser end andre rekreative aktiviteter i naturen, opfordres ulveturisten til i særlig grad at optræde hensynsfuldt og udvise pli i forhold til de øvrige brugere af naturen, grundejere og lokalbefolkning.