Lyt til artiklen:

Hovbylder hos heste kan forebygges

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Hovbylder opstår typisk ved, at hesten har trådt på noget skarpt eller et søm, så der er opstået en infektion.

Bylden kan sjældent ses det første stykke tid, hvor det mest tydelige symptom er akut, kraftig halthed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

I meddelelsen fra Agria giver selskabets hesteeksperter deres bedste råd til ,hvordan du som hesteejer kan forebygge hovbylder.

Flere kvinder vil være beslagsmede

Se også:

Flere kvinder vil være beslagsmede

Du kan forebygge hovbylder ved at undersøge underlaget på ridebanen, i stald og på folden. Fjern skarpe sten og lignende, og træn ikke på dårligt underlag.

Heste kan være mere eller mindre følsomme over for dårligt underlag - vær opmærksom på, hvordan din hest agerer på forskellige underlag.

rich-media-3
Hovbylder opstår typisk ved, at hesten har trådt på noget skarpt. Pressefoto.

Forebyggelse

Har hesten ømme hove, kan man lægge en sko på med sål for at aflaste ømheden. Slip den ikke på græs, hvis hovene netop er blevet beskårede, og hesten endnu ikke er skoet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tal med dyrlægen og beslagsmeden om, hvad der er bedst for din hest i forhold til den måde, du rider den på eller bruger den. Se altid hestens hove efter, når den har været redet eller har været på fold. Uskoede heste får oftere hovbylder end skoede heste.

Sørg for at benytte en beslagsmed, der er registreret medlem af Dansk Smedeforbund, og få hestens hove beskåret med jævne mellemrum.

Symptomer

En hovbyld viser sig først og fremmest ved en akut halthed. Hvis hoven samtidig er varm, og man tydeligt kan mærke hestens puls i arterierne til hoven, taler sandsynligheden for en hovbyld. Hesten skal straks i boks og dyrlægen tilkaldes.

Dyrlægen undersøger hesten, mærker efter pulsation og lokaliserer hovbylden ved hjælp af en visitertang.

Fremtidsudsigter

Hvis bylden er opdaget i tide og ikke er på et meget uheldigt sted, vil hesten efter endt behandling og med sæbebad flere gange dagligt og fornyet omhyggelig skoning, være så god som ny.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men har der været tale om en alvorlig infektion, og hesten har været i fuld narkose for at få fjernet bylden og betændelsen, kan der gå lang tid, før den er klar igen. Her vil den skulle have en sko med sål.