Lyt til artiklen:

Flishuggere med ekstra indtræk

00:00
Hastighed: ???x
03:43

Abonnementsartikel

De fleste, der har benyttet en flishugger ved, at et af de vigtigste elementer hos maskinen er indføringen. Altså hvor meget og hvor hurtigt kan flishuggeren trække igennem uden problemer.

Og det er lige nøjagtig her, at den engelskproducerede Först har sin store fordel, når man spørger den nye danske importør af det internationalt kendte mærke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemlig firmaet TL Outdoor, som i dag står for importen af alle produkter fra Först.

- Först er især kendt for deres indtræk. En Först-flishugger kan uden problemer trække et stort juletræ ind på én gang, og selv om vi kun har forhandlet mærket i et år, så viser andres erfaringer, at den generelt har en længere holdbarhed, fortæller indehaver af TL Outdoor Thomas Lyø.

Til at stå i spidsen for Först-delen i TL Outdoor, har man ansat Brian Quist, der er uddannet landbrugsmekaniker og har mange års erfaring med store maskiner.

- Vi var lidt i tvivl om, hvorvidt vi selv skulle sælge flishuggerne direkte, men vi har valgt at lave et forhandlernetværk. Indtil videre har vi otte forhandlere, og vi skal maksimum have 10, siger Thomas Lyø.

- Vi er i gang med at bygge mærket langsomt op, og vi tror på, at kvalitet vinder på den lange bane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Den populære Först ST6P flishugger. Pressefoto.

Førende producent

Det engelske mærke er i dag en af Europas førende producenter af flishuggere. Firmaet blev i 2012 startet af en udbrydergruppe fra den den tyske flishuggerproducent Jensen, og i dag har producenten hovedkontor i Andover Hampshire i Storbrittanien, hvorfra de leverer maskiner til hele verden.

Producentens flishuggere omfatter 6 og 8 tommer maskiner i mange forskellige udgaver, men foreløbig er det især én model, der har vundet indpas på det danske marked.

- Indtil videre har vi solgt flest af ST6P-modellen. Det er en seks tommer flishugger, som kløver op til 15 centimeter, og den har en indføringshul på 15 x 20 centimeter. Det er blandt andet derfor, at den har nemmere ved at trække træet ind, fortæller Thomas Lyø.

Flishuggeren vejer under 760 kilo, så alle kan køre med den, og så er den voldsomt kraftig i forhold til sin størrelse, fortæller importøren, som under demonstrationerne af maskinen altid sørger for at fodre den med træ, der egentligt er lidt for stort, bare for at vise, hvor meget den kan tygge.

Store forventninger

Den nyeste udgave af Först flishuggeren har Thomas Lyø store forventninger til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lige fået en ny udgave hjem, der hedder TT6. Her står T'et for "turnable", hvilket betyder, at man kan dreje hele soklen. Den er også under 760 kilo, og den tror vi på bliver et stort hit, siger han, men understreger, at alt foregår i et roligt tempo.

- Indtil videre har vi kun gode erfaringer med flishuggerne, som er blevet rigtigt godt modtaget herhjemme, og Först er fantastisk at arbejde sammen med. Vi er ikke så store, så vi arbejder os stille og roligt op.

Foreløbig er det primært arborister, som firmaet har solgt til, men næste skridt er nu at få fat i udlejningsfirmaerne. For maskinerne har ifølge Thomas Lyø en stor fordel.

- De er meget enkle at vedligeholde. Al smøring foregår udefra. Vi har et par forhandlere, som også lejer dem ud, og deres erfaring er, at hvor de før skulle bruge lang tid på at klargøre en flishugger efter brug, så kan de gøre det langt hurtigere nu.