Lyt til artiklen:

Populær læsser klar i elektrisk udgave

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Abonnementsartikel

JCB udvider nu den i forvejen ganske omfattende palette af el-maskiner i producentens program af nul-emissions maskiner. Det sker med den kompakte 403E læssemaskine.

Det er en elektrisk udgave af den populære knækstyrede kompakte læssemaskine 403, som i el-udgaven får navnet 403E. Maskinen er i mange europæiske lande meget populær både i landbrug og entreprenørsegmentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klassens bedste ydeevne

Den fuldelektriske hjullæsser leverer efter producentens eget udsagn klassens bedste ydeevne og fuld arbejdsdag med lav støj og nul-emission drift. Maskinen drives af en 20 kWh lithium-ion batteripakke. Kombineret med højeffektive elektriske motorer samt optimeret trækkraft og hydrauliske systemer, betyder det, at den i stand til at gennemføre en hel arbejdsdag.

rich-media-2
JCB udvider med 403E den i forvejen ganske omfattende palette af el-maskiner i producentens program af nul-emissions maskiner. Foto: Torben Jastram

Den har en indbygget oplader, som lader batteripakken på 8 timer, mens JCBs hurtigoplader leverer en fuld opladning fra en trefaset forsyning på kun 2 timer.

Tre køretilstande

Maskinen er udstyret med to uafhængige elmotorer, en til drivlinjen og en til hydraulikken. Drivmotoren tilbyder 33,4 kW effekt, og der kan ved hjælp af en knap på toppen af joysticket skiftes mellem tre køretilstande. I hare-tilstand har 403E en tophastighed på 20 km/t, som naturligvis koster på el-forbruget men til gengæld giver den mest dynamiske ydeevne og produktivitet.

I medium-tilstanden kører maskinen op til 8 km/t. Det forbedrer batterilevetiden uden at gå på kompromis med løfteydelsen. I snegle-tilstand er farten blot 5 km/t, som kan justeres ned i trin på 0,5 km/t med drejekontrol til præcisionsarbejde.

Vejer 2671 kg

Læsseren tilbydes med et udvalg af smalle eller brede hjul, plus mulighed for landbrugs- eller industridæk, hvilket gør den velegnet til en lang række anvendelser. Som på dieselmodellen fås læsserarmene både til standard (2,9 meter) og højt løft (3,1 meter). Begge løsninger leveres med hydraulisk hurtigskifte som standard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Drivmotoren på 403E tilbyder 33,4 kW effekt, og der kan ved hjælp af en knap på toppen af joysticket skiftes mellem tre køretilstande. Foto: Torben Jastram

Med en transportvægt på 2.671 kg kan den flyttes rundt på en maskintrailer.

Maskinen har en 20 kW højeffektiv hydraulisk pumpemotor, og det hydrauliske system har to driftstilstande, som styres af en vippekontakt på hovedkonsollen. Skovl/spand-tilstand giver dynamisk respons, mens gaffeltilstanden giver øget præcisionskontrol. Dertil kommer en hjælpefunktion med konstant flow til at drive motoriserede redskaber, som for eksempel hø- og ensilageballebehandlere og gårdfejemaskiner. Føreren kan indstille flowhastigheden.

JCB har i forvejen udviklet teleskoplæsser, minigraver, et par små dumpere samt en gaffeltruck og en saxlift i el-programmet.

rich-media-5
403E drives af en 20 kWh lithium-ion batteripakke. Foto: Torben Jastram