Lyt til artiklen:

Solcellestyring sikrer dig den billigst mulige strøm

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Abonnementsartikel

LANDSSKUETS NYHEDSPRIS: På Landsskuet præsenterer HS Tarm et styringssystem til solcelleanlæg, der kan få bedre økonomi i anlægget. Navnet på systemet er Virtual Power Plant, VPP.

Selve anlægget er, som man kender det hos privat-ejere af solcelleanlæg. Solcellerne er på taget, og så har man et batteri og et styringssystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I styringssystemet fra HS Tarm er essensen, at du altid bliver sikret den billigst mulige strøm, forklarer Steen Maagaard Rasmussen, der er salgskonsulent i firmaet.

Når man har et solcellesystem, så producerer man strøm og lagrer på batteriet. Og når det så er ved at være fyldt, sælger man strømmen ud på nettet.

- Dér får du ikke ret meget for strømmen. Og hvis du tømmer batteriet, og solen ikke har skinnet længe, så skal du ud og købe strøm. Det er her vores styring kommer ind, forklarer Steen Maagaard Rasmussen, og fortsætter:

- Styringen kigger på vejrudsigterne, og hver dag klokken 12 ser den på elbørsen, og sørger for at få købt strøm ind billigst muligt, hvis der er behov for det.

Det sker ved, at styringssystemet laver en historik på husets forbrug. Det vil sige, at hvis forbruget er højt om morgenen og sidst på dagen, så lagrer systemet historikken. Det kalibreres automatisk hver 14. dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde sørger anlægget for, at der altid er den billigst mulige strøm. Styringen vurderer, hvornår der skal bruges strøm fra batteriet, og hvis der er behov for at købe strøm til batteriet, hvornår det så indkøbes billigst muligt.

Det vil sige, at systemet for så vidt muligt undgår at sælge strømmen til nettet, kun køber billigst muligt ind, og ellers sikrer forbruget af egen strøm.

- Vi forsøger at være selvforsynende, så man ikke er sårbar overfor markedet. Vi siger 80 procent selvforsynende, men det kommer an på størrelsen af batteriet. Køber man et stort nok, kan det være 100 procent selvforsynende, siger Steen Maagaard Rasmussen.