Lyt til artiklen:

Til kamp mod invasive arter med kunstig intelligens

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Abonnementsartikel

Sammen med Sverige og Island har Vejdirektoratet indgået et samarbejde til i alt 2,2 millioner kroner om at udvikle kunstig intelligens, der kan registrere invasive plantearter, så de kan bekæmpes, før de kvæler den naturlige flora.

Verden er midt i en global biodiversitetskrise, som medfører, at arter hver dag uddør. En fjerdedel af verdens arter er truet af udryddelse, og alene i Danmark er 1844 arter af dyr, planter og svampe i risiko for at forsvinde, ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Danmark skal have mere og bedre natur. Vi har store forventninger til, at teknologien kan hjælpe os med at bekæmpe arter, som har en negativ effekt på biodiversiteten. Men det er også et projekt, som tager tid og kræver grundighed. Målet er at gøre algoritmerne så gode, så vi kan registrere de invasive plantearter i al slags vejr og under forskellige lysforhold, og hvor de kun lige er kommet frem. Dermed kan vi hurtigt sætte ind med bekæmpelsen, inden arterne overtager et område, siger biolog Christina Steenbeck, Vejdirektoratet.

Det er den private it-virksomhed Trifork, som hjælper landene med at udvikle det fælles nordiske projekt. På sigt er det meningen, at det særlige kamera også skal lære at genkende trafikdræbte dyr, så Vejdirektoratet kan få bedre data for, hvor det er særligt svært for dyrene at krydse vejene.

- Vejene er den store dræber, og derfor giver det mening at investere i endnu bedre data. Vores plan for fremtiden er, at Vejdirektoratets tilsynsbiler, der hver dag kører rundt på statsvejene i hele landet, skal udstyres med kameraer, der er trænet til både at genkende invasive plantearter og trafikdræbte dyr, når de møder dem, siger Christina Steenbeck.