Lyt til artiklen:

Sparevanerne fra energikrisen holder ved

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Abonnementsartikel

Selvom elpriserne er faldet, og energisituationen igen er stabil, har danskerne holdt fast i tiltag for at nedbringe elregningen i de første seks måneder af 2023.

Det viser en ny opgørelse fra forsyningsselskabet KONSTANT, der er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsyningsselskabets 230.000 privatkunder har således opnået en samlet besparelse på cirka otte procent i årets første seks måneder, sammenlignet med det første halve år af 2022. Det skriver NRGi i en pressemeddelelse.

Isoleret set på spidsbelastningsperioden - tidspunktet mellem klokken 17.00 og klokken 21.00 - viser tallene et fald på hele 9,2 procent, oplyser NRGi.

Gode vaner varer ved

Samlet set viser tallene, at noget af forbruget er skåret helt væk, og andet er flyttet til andre tider af døgnet, hvor strømmen er billigere.

Det glæder Bo Halm Andersen, der er energikonsulent hos NRGi.

Solcellestyring sikrer dig den billigst mulige strøm

Se også:

Solcellestyring sikrer dig den billigst mulige strøm

- Danskerne har igen ændret adfærd, ligesom vi oplevede det under corona. Nu gælder det ikke om at spritte sine hænder af, men derimod om at slukke for apparater, når de ikke er i brug og for unødvendig belysning, siger han i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og tallene indikerer, at de gode vaner hænger ved. Vi er fortsat opmærksomme på at følge de gode råd som for eksempel at sætte timer på vaskemaskinen for at for bruge strømmen, når den er billigst. Det er en rigtig positiv tendens, som jeg håber, vil fortsætte, siger energikonsulenten.

Højere elafgift

Elafgiften til staten steg 1. juli i år fra én øre til 87 øre - og det påvirker elregningen.

Ifølge Videnscentret Bolius vil en typisk dansker med et elforbrug på 1.600 kWh om året skulle betale 1.376 kroner ekstra årligt, mens en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn skal forvente at betale 3.870 kroner mere om året, hvis de har et årligt forbrug på 4.500 kWh.

Energikonsulenten vurderer, at det giver motivation til at holde fast i de gode sparevaner.

Træpiller stiger igen til vinter

Se også:

Træpiller stiger igen til vinter

- Efter en periode med faldende elpriser, bliver der igen et klart økonomisk incitament til at holde fast i sparerådene. Stigningen i elafgiften vil nemlig gøre elregningen dyrere ved at øge den pris, man betaler pr. kWh, siger Bo Halm Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor vil det også fremadrettet gøre en forskel, at man husker sparerådene og lægger sit forbrug uden for de timer, hvor prisen er høj, slutter han.