Lyt til artiklen:

Over 1.000 ålegræsskud plantet ud i fjord

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

For nyligt blev der plantet 1.250 ålegræsskud i Odense Fjord fordelt ud på fem forskellige steder i fjorden.

Det sker, efter store dele af ålegræsset, som blev plantet i første forsøg, er dødt på 10 ud af 13 steder efter 11 måneder. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Odense Fjord Samarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syddansk Universitet er en del af partnergruppen bag Odense Fjord Samarbejdet, som står bag udplantningen af ålegræsset - et projekt, som er en del af arbejdet med at skabe god økologisk tilstand i Odense Fjord inden 2027.

- Hvad end det går bedre eller ej, har vi brug for at blive klogere på fjordens vandtilstand og presfaktorer, og det får vi, når vi ser på, hvorvidt ålegræssets overlever, siger professor og forskningsleder på Syddansk Universitet, Mogens Flindt, i pressemeddelelsen.

Måleenheder ved ålegræs

Dermed er det anden gang, at der bliver lavet forsøg med ålegræs i fjorden, som lider under høje mængde af alger og næringsstoffer.

Ålegræs fjerner næringsstoffer og kulstof fra vandet ved at binde det i deres biomasse. Desuden skaber ålegrus leve- og ynglesteder for små og større dyr og kan udgøre en permanent fødekilde.

rich-media-2
Ålegræsset er som førstehjælp for den hårdt prøvede fjord. Foto: Odense Fjord Samarbejdet.

Håbet er, at ålegræsset får bedre vilkår på nogle af de nye lokaliteter. For eksempel ved Firtalsdæmningen ved Egensedybet på Nordfyn, hvor det vil være godt beskyttet mod vinden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover bliver der placeret måleenheder ved udplantningen, som logger lys-, temperatur- og iltforhold hver 10. minut. Det skal give forskergruppen et indblik i, om der er iltsvind, eller at lysforholdene er for dårlige gennem flere år.

Leve og gro på egen hånd

Ifølge professor og forskningsleder Mogens Flindt er det ikke udelukkende negativt, at så stor en del af den første udplantning i Odense Fjord døde.

- Det kom ikke bag på mig, og der er derfor, vi laver mindre test som det, vi har sat i værk nu. Det koster ikke så meget tid, og vi bliver stadig klogere efter hvert forsøg, siger Mogens Flindt.

- Vi har behov for dokumentation af miljøtilstanden og levevilkårene på de her lokaliteter, og vi er allerede blevet klogere efter første udplantning, siger han.

Succes med udplantning af ålegræs i Horsens Fjord

Se også:

Succes med udplantning af ålegræs i Horsens Fjord

Formålet med udplantningen er i sidste ende at undersøge, hvordan ålegræsset på længere sigt kan leve og gro på egen hånd. Det er et af flere sideløbende projekter, som Odense Fjord Samarbejdet har sat i værk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover ålegræs bliver der blandt andet lavet prøvetagninger i samarbejde mellem frivillige og forskere, og der bliver også arbejdet på en computermodel, der simulerer og beregner hvordan forskellige tiltag vil påvirke miljøtilstanden i fjorden.

Til kamp mod invasive arter med kunstig intelligens

Se også:

Til kamp mod invasive arter med kunstig intelligens

Om de nye udplantninger i Odense Fjord klarer sig bedre end de første planter, det vil stå klart til efteråret.