Lyt til artiklen:

Kæledyr gør ejerne mindre ensomme

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

For mange kæledyrsejere kan hunden, katten, hesten eller et helt fjerde kæledyr løfte ejerens humør og styrke det mentale helbred.

Det er der mange årsager til, men blandt de mest væsentlige er, at kæledyr giver tryghed, trøst og ofte styrker ens sociale relationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en undersøgelse fra Agria Dyreforsikring, oplyser forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen fremgår det blandt andet, at 79 procent kvinder ejer en hund, kat eller hest, som får dem til at føle sig mindre alene. Det samme gælder for 58 procent af mændene.

Nye sociale sammenhænge

Undersøgelsen viser også, at blandt dem, der føler sig ensomme, der ville 76 procent vælge en hund, hvis de skulle have sig et kæledyr.

Hunde kan være med til at øge den sociale kontakt - eksempelvis når du går en tur og sludrer med andre hundeejere.

Se også:

Desuden kan 49 procent af hundeejerne skrive under på, at deres daglige gåture med den firbenede har åbnet op for nye sociale sammenhænge, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør dyrene godt for

Ifølge Agria Dyreforsikring er der ikke én - men flere måder - hvor kæledyr kan have en positiv indflydelse på menneskers mentale og fysiske helbred. Nogle af dem er:

Fysisk aktivitet

Hunde kræver regelmæssig motion og er altid klar til en gåtur eller lidt leg. Hvis du har en hund, får du typisk mere motion, end hvis du ikke har en hund. En god gåtur er med til at sænke stressniveauet, ligesom det er godt for hjertet, kredsløbet og sundheden generelt.

Mindsker stress

Andre undersøgelser viser, at kæledyr har en beroligende virkning og er med til at skabe afslappende og afstressende oplevelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At være sammen med et kæledyr, kæle med det eller blot kigge på det reducerer niveauet af kortisol i kroppen, som er et stresshormon.

Samtidig frigiver hjernen det smertelindrende dopamin og oxytocin, der sænker blodtrykket, pulsen og mængden af stresshormoner i kroppen og giver en bedre nattesøvn.

Mindsker ensomhed

Undersøgelsen fra Agria Dyreforsikring viser, at et kæledyr for mange skaber tryghed, livsglæde og fungerer som et fast holdepunkt i hverdagen. Samtidig bidrager et kæledyr med selskab og kan gøre følelsen af ensomhed og isolation mindre.

Især hunde kan være en effektiv måde at møde nye mennesker på og opbygge fælles interesser gennem eksempelvis foreninger og hundetræning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et længere liv

Flere studier tyder desuden på, at mennesker lever længere, hvis de har en hund. Ifølge studierne er hundejerskab forbundet med lavere risiko for død på lang sigt, hvilket formentlig skyldes en reduktion i dødelighed på grund af hjerte-kar-sygdomme.

Derfor er din hund for tyk

Se også:

Derfor er din hund for tyk

Agria Dyreforsikrings undersøgelse er foretaget af analysefirmaet Xtreme i 2020 i Danmark, Norge, Finland, Sverige, Storbritannien og Frankrig på vegne af forsikringsselskabet.

I hvert land deltog 1.000 dyreejere, der besvarede spørgsmål om deres kæledyr.