Lyt til artiklen:

Kalder alle biavlere

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Abonnementsartikel

Forskere fra Aarhus og Københavns Universitet vil de næste tre år arbejde med tre forskellige projekter til gavn for fremtidens biavl.

Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Formålet er at udvikle innovative løsninger og bæredygtige metoder til at bekæmpe biers sygdomme, forbedre sundheden blandt bierne og forbedre biavlernes produkter og indtjening.

Udover forskerne fra de to universiteter kommer de tre projekter til at foregå i samarbejde med landets biavlere, og der er nu åbent for tilmelding.

Forbedring af sektoren

De tre projekter "Bedre biavlspraksis", "Bedre dronninger" og "Bedre overvågning af bisundhed" strækker sig fra 2023 til 2026.

Selvom de hver især har forskellige formål, har de det fælles mål at finde alternative måder at bekæmpe skadedyr og sygdomme, reducere brugen af kemikalier og fremme en mere naturlig og økologisk tilgang til biavl.

Sjælden bi fundet i Gribskov

Se også:

Sjælden bi fundet i Gribskov

Det er universiteternes forventning, at forskningsprojekterne giver biavlere i Danmark et stærk fundament for at forbedre deres drift og øge deres indtjening, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre projekter:

Ny viden og værktøjer

Håbet er, at samarbejdet med landets biavlere kan skabe en symbiotisk relation, hvor forskningsresultaterne kan blive omsat til praksis og bidrage til en mere bæredygtig og profitabel dansk biavl.

- Og at biavlerne vil få adgang til opdateret viden og værktøjer, der hjælper dem med at håndtere udfordringerne ved bisygdomme og forbedre deres produkter, siger seniorforsker Per Kryger fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, der leder de tre projekter, i pressemeddelelsen.

Hver femte vilde bi er i fare for at uddø

Se også:

Hver femte vilde bi er i fare for at uddø

Med de tre projekter kan biavlsindustrien ifølge universiteterne se frem til en fremtid, hvor bæredygtighed og produktivitet går hånd i hånd. Forventningen er, at projekterne vil styrke og forbedre dansk biavl, lyder det.

Indledende møde i juli

Institut for Agroøkologi afholdt i begyndelsen af juli i år en informationsdag om projekterne. Her mødte 70 interesserede fra hele landet op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dagens fokus var projektet "Bedre biavlspraksis" med foredrag fra Fanny Mondet fra INRAE i Avignon i Frankrig om ændrede metoder i biavlen. Metoderne blev fremvist i Aarhus Universitets bigård.

Her var bidronningen i en bifamilie spærret inde for at forhindre produktion af yngel, hvilket gør det lettere at bekæmpe varroamider, som gør skade på honningbiers yngel.

Som alternativ viste forskerne også, hvordan al yngel bliver fjernet med henblik på at nedbringe mængden af varroamider i bifamilien.

Biavlere skal registreres

Se også:

Biavlere skal registreres

De to øvrige projekter "Bedre dronninger" og "Bedre overvågning for bisundhed" blev også præsenteret. Fælles for projekterne er ønsket om at forbedre sundheden i og overlevelsen af de danske bifamilier.

Det er muligt for biavlere at tilmelde sig selv og sine bier til at deltage aktivt i projekterne de kommende tre år, oplyser Aarhus og Københavns Universitet.