Lyt til artiklen:

Borgere hjælper forskere med flåterne

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Flåter kan i sig selv ikke forårsage en sygdom, men hvis en flåt bærer på en sygdom, kan den bringe sygdommen videre til et menneske gennem et bid. Derfor er det meget vigtigt at værne sig mod det lille dyr.

Det er baggrunden for, at professor (MSO) i molekylær- og medicinalbiologi Karen Angeliki Krogfelt, ph.d.-studerende Mette Frimodt Hansen og videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen er i gang med et borgerinddragende forskningsprojekt, hvor borgere via hjemmesiden flåtinfo.dk kan registrere flåtbid og observationer af flåter. Indtil videre er der kommet over 2600 registreringer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hjemmesiden er et såkaldt citizen science-projekt, som inddrager den almene befolkning i indsamling af data til videnskabelig brug, i dette tilfælde inden for flåtforskning. Vi ville ikke selv have mulighed for at lave tilsvarende dataindsamling for hele landet og er derfor meget afhængige af og taknemmelige for det samarbejde, hjemmesiden indbyder til. Vores indtryk er klart, at folk meget gerne vil bidrage, siger Camilla Adler Sørensen.

Mange registreringer

Indtil videre er der kommet over 2.600 registreringer på hjemmesiden, som også indeholder undervisningsmateriale om flåtbid, samt forklaringen på hvordan man fanger flåter.

Fra et flåtbid kan man risikere at få for eksempel en Borrelia-infektion, men også den nyere og mere alvorlige centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE). Selvom kun 14 danskere blev smittet med TBE i 2022, har tallet været stigende siden 2017. Og det er bekymrende.

For uagtet at de fleste kun oplever let eller ingen sygdom efter et bid fra en flåt med TBE-virus, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis virusset tænger ind i centralnervesystemet. Det indebærer, at man kan blive ramt af lammelser, at folk kan falde i koma eller i værste tilfælde dø.

Især i bestemte områder i Sverige - blandt andet Sydsverige, hvor mange danskere tager på ferie - er der rapporteret mange tilfælde af TBE.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Internationalt projekt

Forskningsprojektet er en del af et større EU-projekt om flåter, InterReg NorthTick-projektet, hvor syv lande i Nordsø-regionen - Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Storbritannien - samarbejder om at løse udfordringer knyttet til flåter og flåtbårne sygdomme.

- Vi skal have samlet mere data ind, før vi kan drage konklusioner, men vi kan på nuværende tidspunkt se, at der registreres skovflåter hele året, dog er de mest aktive fra marts til november. Derudover kan vi se, at der registreres fra skove, men også parcelhuskvarterer. Det er derfor vigtigt, især over sommeren, at få tjekket sig selv for flåter, også selvom man blot har været i haven, siger Camilla Adler Sørensen.

Hvis du ønsker at bidrage til dataindsamlingen, kan du finde oplysninger på Flåtinfo.dk