Lyt til artiklen:

Tilskud til varmepumper forsinket

00:00
Hastighed: ???x
03:40

Abonnementsartikel

Åbningen af Energistyrelsens tilskudspulje til boligejere, der gerne vil skifte gamle varmeløsninger ud med en varmepumpe, er forsinket.

Tidligere lød meldingen, at puljen på 238 mio. kroner ville åbne i første kvartal af 2023. Efter måneders uvished er det nu meldt ud, at den kommer i september måned.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Både ventetiden og uvisheden går ud over salget, fortæller Torben Steffensen. Han er direktør i VS Automatic A/S, der blandt andet forhandler varmepumper.

- Siden august måned har vi lavet tilbud på 200 varmepumper, som ikke er endt ud i et salg, fordi kunden har ønsket at vente, til puljen er åbnet, siger han.

- Vi laver samme mængde tilbud som tidligere, men væsentligt færre salg, når der er en tilskudspulje i sigte.

Stop i salget

Husejere kan få mellem 13 og 20.0000 kroner i tilskud på en luft til vand-varmepumpe, som hos VS Automatic A/S typisk koster mellem 80 og 100.000 kroner.

Også brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne melder om et stop i salget blandt de medlemmer, der har bygget en forretning op omkring varmepumpesalg. Hele 85 % af medlemmerne angiver i en undersøgelse, at niveauet for kundehenvendelser er lavt eller meget lavt i første kvartal af 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere ubekendte

Der er i forvejen flere økonomiske faktorer, der skal regnes med, når VS Automatic A/S skal lave et tilbud til en kunde. Og mange af de faktorer er - ligesom tilskudspuljens åbningsdato - usikre, forklarer Torben Steffensen.

Både gas- og elpriser er svingende og svære at forudse, og mange mangler også en afklaring på, om der kommer fjernvarme i deres område. Det er nemlig en forudsætning for få få tilskuddet, at der ikke skal være et tilbud om fjernvarme.

- Et tilbud til en husejer kan se ud på én måde den ene dag og så være helt anderledes, når tilskudspuljen åbner flere måneder efter," siger Torben Steffensen. "Vi vil rigtig gerne finde den rigtige løsning til kunderne, men det er svært med de forhold, vi har nu.

Bakker op om en fradragsordning

Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne bør tilskudsordningen laves om, så den er lettere at gennemskue.

- Det nuværende system fungerer ikke, og det er værd at overveje, om ikke tilskuddene til både fjernvarme og varmepumper helt skal gentænkes, så puljerne ikke konstant løber tør, men er tilgængelige, når der er brug for dem i form af fradrag i stedet for puljer, siger Troels Hartung, der er bæredygtighedschef hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VS Automatic A/S og direktør Torben Steffensen bakker op om dette forslag.

- Med en fast fradragsordning ville både vi og vores kunder vide, hvad vi kan regne med, siger Torben Steffensen.
- Vi laver rigtig mange tilbud, når de siger, at der kommer en pulje, men ingen ordrer. Og når puljen så åbner, får vi en hel masse ordrer oven i hinanden. Desuden har vi svært ved at holde prisen på tilbuddet, hvis der går for lang tid, før den endelige ordre laves.

- Vi er indstillede på at omstille os efter de gældende regler, men vi har svært ved at tilpasse os politisk nøl, slutter Torben Steffensen.