Lyt til artiklen:

Besparelsen hænger på væggen

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Abonnementsartikel

Som så mange andre reagerede Lone og Anders Skinnerup på de voldsomme energipriser i 2022. Ægteparret fik blandt andet solceller på taget, ligesom gaskedlen blev erstattet af en varmepumpe.

- Vi fik anbefalet en væghængt varmepumpe fra danske Vølund Varmeteknik. Den fylder minimalt og var som skabt til at overtage pladsen efter en gaskedel, som det var tilfældet hos os, fortæller Anders Skinnerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kunne installatøren fra Knud Jensen VVS nemt afmontere gaskedlen og erstatte den med en væghængt varmepumpe. Med ganske få tilpasninger på stedet kunne den tilsluttes den eksisterende rørføring i det 162 kvadratmeter store parcelhus.

Den væghængte indedel er placeret i et teknikrum, mens udedelen - en Vølund model F2040 med 6 kW effekt - står for enden af garagen.

rich-media-2
Ægteparret Skinnerup oplader bilen med strøm fra solceller, mens en varmepumpe fra Vølund leverer varmt brugsvand og boligopvarmning. Varmepumpens udedel er placeret ved garagen. Pressefoto.

Fokus på vaner

- Ingen tvivl om, at vi generelt er blevet mere opmærksomme på vores forbrug og har ændret vores vaner. Nu slukker vi lamperne i de rum, hvor vi ikke opholder os, men i kraft af den nye varmepumpe kan vi tillade os den luksus at skrue op for varmen. Simpelthen fordi varmepumpen er billigere i drift end gaskedlen, siger Anders Skinnerup og fortsætter:

- Så henover vinteren har termostaten stået på 22 grader i stuen og køkken-alrummet, mod tidligere 21 grader. Alligevel er vores samlede energiforbrug reduceret betydeligt og dermed også regningen. Den er nok tæt på at være halveret.

Anders Skinnerup understreger, at besparelserne skyldes en kombination af ændrede vaner, solceller på taget og den nye varmepumpe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For nylig har vi også fået et batteri til solcellerne. Så kan vi gemme den strøm, vi ikke når at "fylde" på vores hybridbil eller når at bruge i løbet af dagen, mens solen skinner. Og så behøver vi heller ikke starte vaskemaskinen om natten for at vaske billigt, ligesom vi gjorde tidligere, da vi købte al vores strøm fra elselskabet. Det er især noget, som glæder min hustru, tilføjer han med et lille smil.