Lyt til artiklen:

Superstærk med fine features

00:00
Hastighed: ???x
04:19

Abonnementsartikel

At robotplæneklipperne har holdt sit indtog i danskernes havehjerter, er ikke noget nyt.

Hvis man går en tur i et villakvarter et tilfældigt sted i landet, vil man uden tvivl møde en masse af de små, snurrige græsædere, der kommer i alskens skrigende farver - lige fra gul til rød og grøn. Man kan sågår møde robotplæneklippere, der har fået ny "frakke" på og for eksempel ligner en forvokset mariehøne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her i Frigear har vi haft fornøjelsen af at lave en række brugertest på nogle af de kendte mærker. Vi har for eksempel haft fingrene i en skelsættende GPS-styret robot fra Husqvarna og et græsmonster fra Cub Cadet

Denne gang har vi fået fingrene i en af de nye modeller fra producenten Texas, nærmere betegnet en Texas RMX800.

rich-media-3
De kraftige baghjul sørger for, at robotten kan slide sig løs fra en del forhindringer. Foto: Bo Andersen.

Tre vigtige punkter

Men hvordan brugertester man egentlig en robotplæneklipper, for næsten alle de nye robotter kommer med en række af de samme features, de klipper stort set på samme måde, og ofte ligner de hinanden.

For vores vedkommende er der en række kriterier: Først og fremmest ser vi på, hvor nemt det er at få gang i maskinen, sekundært, hvor ofte den sidder fast eller på anden måde skaber problemer i det daglige arbejde, og endelig ser vi selvfølgelig på, hvordan plænen ser ud efter et stykke tid.

Men tilbage til den nye Texas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

RMX800 er en del af en helt ny generation af robotplæneklippere fra Texas, og den kommer med en række features, som man forventer af en maskine fra en kendt producent.

Som navnet afslører, er modellen beregnet til plæner på omkring 800 kvadratmeter, og den kan håndtere skråninger op til 20 grader (36 procent), hvilket betyder, at den er velegnet til at håndtere størstedelen af de danske parcelhusgræsplæner.

Den klarer passager på ned til 80 centimeter, og den er udstyret med Texas' eget såkaldte multizone-funktion, hvilket betyder, at man kan indstille den til at starte fire forskellige steder i haven.

Startpunktet vælger man ved at fortælle maskinen, hvor den skal starte på ruten. (Angives i procent af kablets længde).

Denne feature gør maskinen perfekt til haver, der er opdelte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Indstilling af klippehøjde foregår nemt og manuelt. Foto: Bo Andersen.

Finder hjem i regnvejr

RMX800 klipper, som mange andre robotter, græsset med tre såkaldt flyvende knive, der roterer med 2.800 omdrejninger i minuttet.

Udover zoneopdelingen er maskinen udstyret med regnvejrssensor, så den selv finder hjem i regnvejr, ligesom en løftesensor stopper knivene, hvis den bliver løftet under klipning.

Robotplæneklipperen har et 20V litium-batteri på 5,0 Ah, der giver mellem 120 og 180 minutters arbejdstid, og den bruger cirka to timer at lade batteriet helt op igen. Ved almindeligt forbrug koster den cirka 200 kroner om året at have kørende.

rich-media-7
De "flyvende" knive roterer med 2.800 omdrejninger i minuttet. Foto: Bo Andersen.

Konklusion

Vi var lidt hårde ved RMX800 og satte den i gang på en plæne med en del langt, tørt græs. Den afgrænsede plæne havde en del stigninger og "huller", og det var vi lidt spændte på, fordi ikke alle robotter er lige gode til at tvinge sig op ad skrænter.

Det var ikke et problem af RMX800. Den er udstyret med et par gode baghjul, der er forsynet med kraftige "riller", der slider maskinen gennem forhindringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For vores vedkommende testede vi opsætningen via en app. Det kan også gøres via wi-fi, men så langt rækker vores netværk ikke. Til gengæld var det bare at starte app'en, scanne maskinens stregkode, og så var vi oppe at køre.

Alle indstillingerne er pædagogisk sat op, og især køretidspunkter er nemme at have med at gøre.

Eneste anke fra vores side er, at vi indimellem må genstarte app'en for at få den til at lystre. Det var dog ikke et større problem.

Efter et par ugers kørsel var plænen pæn og jævn, og der var ikke de store robotspor at se. Ikke mindst fordi, vi varierede dens startzoner.

Alt i alt en lille fighter til en yderst fornuftig pris.