Lyt til artiklen:

Sådan vælger du nye vinduer

00:00
Hastighed: ???x
05:01

Abonnementsartikel

Et utæt vindue, slidt træværk eller en gammel hoveddør, der for længst har udtjent sin værnepligt. Listen over grunde til at få nye udendørs vinduer og døre til sin bolig kan være lang.

Lige så lang kan listen over spørgsmål forbundet med de nye investeringer være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplever man hos Bygma, landets største danskejede leverandør af byggematerialer:

- Vi ser tit, at beslutningen om nye vinduer og døre giver anledning til mange spørgsmål hos vores kunder. Og det er vi egentlig glade for - for uden at stille spørgsmål og undersøge markedet ordentligt på forhånd, kan man risikere at ende op med utilfredsstillende løsninger. Det kan blive en dyr fornøjelse, lyder det fra Lars Rants, der er indkøbschef for kategorien vinduer og døre hos Bygma.

- Desuden oplever vi, at vores kunder indimellem kommer til os, når det så at sige er for sent: Når der er træk fra et utæt vindue, når varmeregningen stiger voldsomt på grund af utætheder og lignende. Derfor kan jeg anbefale at foretage et vinduestjek i de varmere måneder, inden kulden sætter ind, fortsætter han og kommer her med sine bedste råd til dig, der har truffet beslutningen om at købe nye vinduer og døre:

Hvor galt står det til?

Før du giver dig i kast med at købe nye vinduer til hele huset, kan det være en god idé at tjekke, hvilke vinduer der har det værst, og om nogle måske kan vente et par år med at blive udskiftet.

Særligt hvis økonomien bedst kan håndtere, at du spreder investeringerne ud over flere år. For at undersøge standen af træet, kan du bruge en ganske almindelig skruetrækker:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du stikker simpelthen bare skruetrækkeren ind i træet. Hvis spidsen synker mindre end 3 mm ind, er træet sundt og godt, synker den 3-6 mm ind, kan der være tegn på råd, og taler vi mere end 6 mm har træet det ikke godt og kalder på en udskiftning, forklarer Lars Rants.
Endvidere kan man hurtig få en indikation om, hvorvidt ens vindue er utæt, ved at sætte et ark papir ind imellem vinduesrammen og karmen. Hvis papiret er meget nemt at trække ud, er det et tegn på, at vinduet er utæt.

Korrekt opmåling

Når du har besluttet dig for, hvilke vinduer og evt. døre du vil udskifte, er korrekt opmåling alfa og omega.

Her anbefaler Bygma, at du rådfører dig med en fagperson:

- Korrekt opmåling er altafgørende, så du ikke ender med at stå med nye vinduer, du i princippet ikke kan bruge, fordi de ikke passer. Derfor er mit bedste råd, at du til hver en tid tager fat på en håndværker, der kan hjælpe med opmåling og bestilling, siger Lars Rants, som videre forklarer, at der også findes en række producentudviklede apps på området, der kan være en god, hjælpende hånd:

- Det er ikke helt uden betydning, hvilken type bolig du har, og hvordan byggestilen er. Der findes en masse apps, hvormed du kan indsætte 3D-modeller af vinduer og døre på facaden. På den måde kan du vurdere, hvilket udseende du vil gå efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange muligheder

Det kan endvidere være en god idé at gøre sig nogle overvejelser om, hvad der fylder mest i valget af nye vinduer og døre. Er det energioptimering? En lav grad af vedligehold? Lystransmission? Økonomi? Eller noget helt femte?

- Vi oplever, at det er vidt forskelligt, hvad der fylder mest hos vores kunder. Nogle går meget op i, at løsningerne skal være energioptimerende, nogle at de ikke skal bruge ret meget krudt på vedligehold, andre vægter forskelligartede muligheder for visuelt udtryk højt. Derfor er min bedste anbefaling at gøre sig klart, hvad der fylder mest for en, før man begynder indkøbene, lyder det fra Lars Rants, som fortsætter:

- Som med så meget andet er mulighederne mange. Derfor er det altid godt at være bevidst om egne fokusområder og så rådføre sig med kompetente håndværkere eller vores personale i din lokale Bygma. De kan både vejlede ift. energioptimering, materialevalg, udtryk osv. Og i sidste ende kan jeg kun understrege, hvor vigtigt det er, at du gennemgår ordrebekræftelsen minutiøst, så du får, hvad du forventer.

Montering

Det er tit en lykkens dag, når ordren er gennemført og dine nye vinduer og døre lander hos dig. Men så skal de nye produkter også lige monteres:

- Det er selvfølgelig muligt, at du selv kaster sig ud i montagen, og der findes mange gode vejledninger online. Alligevel vil jeg dog slå et slag for, at du allierer dig med en håndværker, som har prøvet det 1000 gange før og kan sikre en flot finish omkring samlingerne. Det er tit dér, den går galt, hvis du som ikke-faglært skal montere, afslutter Lars Rants.