Lyt til artiklen:

Danmarkspremiere til verdens stærkeste flishugger på el

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Abonnementsartikel

Linddana har ombygget deres eksisterende TP 215 flishugger og sat strøm til.

Resultatet er TP 215 Mobil ZE, som er modulopbygget med og uden drejekrans. Det er det samme som dieselvarianten, som den elektriske flishugger i øvrigt deler de helt samme features med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Linddana har værksted i Tørring Foto: Torben Jastram.

Den elektriske flishugger blev udstillet for første gang på en messe i Tyskland i juli, og nu er tiden kommet til landet, som flishuggeren er blevet produceret i.

- Vi har den med på Have & Landskab. Det er første gang, at maskinen bliver udstillet i Danmark, siger Linddanas direktør, Hans Anker Holm, til Grøn Teknik.

Egnet til storbyarbejde

Flishuggeren er drevet af et Lithium ion batteri med en garanteret levetid på fem år og minimum 2.500 opladninger. Batteriet har enten 29, 39 eller 44 kWh.

Derudover har motoren tre ydelser og kan levere 25 kW i low noise, 30 KW i standard og 35 KW i boost-funktion.

rich-media-3
Batteriet har en garanteret levetid på fem år. Foto: Torben Jastram.

- Vi håber, at nogle af de arborister, som arbejder i storbyen får interesse for den. Fordi den netop er emissionsfri og i øvrigt larmer mindre. Den har nemlig ikke en dieselmotor, der står og knurrer. Så flishuggeren er mere miljørigtig, siger direktør Hans Anker Holm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinens indtræk - også til forgrenet materiale - består af en kombination af to aggressive højtandsvalser.

rich-media-5
Den elektriske flishugger er produceret i Danmark. Foto: Torben Jastram.

TP 215 Mobil ZE har også fast eller højdejustérbart afgangsrør og fast eller justérbar trækstang. Derudover har flishuggeren TP Pilot + og autoverse-funktion blandt andet.

Klarer en hel arbejdsdag

Maskinens opdelte kapacitet sikrer i øvrigt, at der kan blive brugt mange KW, når det er nødvendigt, samtidig med at driftstiden på batteriet bliver optimeret.

rich-media-6
Flishuggeren har tre års TP-garanti. Foto: Torben Jastram.

- Flishuggeren har en relativ høj kapacitet og batterikapacitet. Næsten uanset hvor meget du belaster den, så har du til et dagsforbrug. Det er lidt unikt. Den kan meget i lang tid, siger direktøren.

Mindre vedligeholdelse

Derudover er der også lave service- og vedligeholdelsesudgifter forbundet med flishuggeren, som er konstrueret med masser af stål, er funktionel og derfor har lang levetid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Service og vedligeholdelse er meget lavere, end det er med en dieseldrevet. Der er ikke noget olieskift eller udskiftning af dieselfiltre. Det er bare at sætte stikket i, siger Hans Anker Holm.

rich-media-8
Den elektriske flishugger bliver udstillet på Have & Landskab. Foto: Torben Jastram.

Foruden den store elektriske flishugger, udstiller Linddana også deres mindre version på el sammen med en række af deres andre flishuggere fra 15 centimeter til 28 centimeter.

Der er indtil videre kun den ene TP 215 Mobil ZE, som er resultatet af en efterspørgsel på en større, elektrisk flishugger. Men Linddana er allerede i gang med maskine nummer to.