Lyt til artiklen:

Lad nu havemøblerne blive ude

00:00
Hastighed: ???x
05:49

Abonnementsartikel

For mange haveejere har efteråret altid været den tid på året, hvor vi sætter havemøblerne tilbage i skuret, og lukker haven ned for sæsonen. Men det bør vi vænne os af med.

- Du gør dig selv en stor tjeneste ved at gå i haven i efteråret. Du får meget nemmere succes med dine planter, og du får også selv meget mere ud af det, for der er sindssygt mange fede oplevelser i haven i september og oktober. Så det er bare med at komme derud, siger Anja Kelvin, anlægsgartner hos Haveselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig sparer man gevaldigt meget på vandet ved at plante i det tidlige efterår, tilføjer hun.

- I efteråret er jorden fugtig, og planterne skal slet ikke vandes så meget, som i foråret. Det er både godt for miljøet og for pengepungen, påpeger Anja Kelvin.

Mere robuste planter

Både, stauder, buske og træer har godt af at blive plantet i september, mens der stadig er sol og varme i luften og i jorden. Det giver planterne mulighed for at få fat med rødderne, inden vinteren sætter ind.

- De helt store fordele ved at plante stauder i september er, at planterne er i gang med at 'lukke ned for sæsonen'. Derfor koncentrerer de deres energi om rodsystemet og på at etablere sig i stedet for at bruge energien på blomstring og på at lave nye skud. Når foråret kommer, har de så småt sat nye rødder i jorden og kan fokusere på toppen af planten. Det betyder, at de vil give bedre eller større blomstring, og at de vil være mere modstandsdygtige over for tørre perioder, som den vi oplevede i foråret og formentlig vil se flere af i fremtiden, forklarer Anja Kelvin.

Gamle skikke

Haveselskabet, som er en non-profit forening for haveejere, har cirka 30.000 medlemmer fordelt over hele landet. Her oplever man, at mange haveejere allerede er godt i gang med at tilpasse sig fremtidens have, hvor vi i stigende grad er ude hele året og både sår og høster i flere måneder, end vi har været vant til - men som man faktisk gjorde for flere generationer siden, hvor man i højere grad var afhængig af sin have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg begyndte selv at vinterså i min køkkenhave for 6-7 år siden. Dengang rystede folk på hovedet af mig, men når jeg nævner nu, at jeg skal så i december, er der ikke nogen, der ryster på hovedet længere. Der bliver talt meget mere om det, og det bliver mere og mere almindeligt at dyrke og bruge sin have hele året rundt, fortæller Anja Kelvin.

rich-media-3
Hvis du sår om efteråret, vil de første blomster vil kunne plukkes til buketter allerede i juni, når forårsblomsterne er ved at visne ned. Pressefoto.

Efterårssåning populært

De seneste år er især efterårssåning blevet populært. Det mærker man bl.a. gennem Haveselskabets online-skoler Skærehaveskolen, hvor man dyrker blomster til buketter, og Køkkenhaveskolen, hvor man lærer at så og dyrke snitblomster og afgrøder.

Den stigende interesse for at kunne høste buketter fra egen have får flere og flere til se fordelene i at så i efteråret.

Mange planter kan sås direkte i bedet i september. Så spirer frøene i efteråret og bliver til småplanter, som overvintrer og give tidlig vækst i foråret og tidligere høst.

De første blomster vil kunne plukkes til buketter allerede i juni, når forårsblomsterne er ved at visne ned. At så om efteråret er i virkeligheden at kopiere naturen, for det er sådan, den selv gør. Planterne smider deres frø i efteråret, hvor jorden er våd og god at gro i, og i foråret vokser de nye små planter frem, forklarer Anja Kelvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man også sår i foråret, kan man forlænge blomstringen til hele sommeren. Kornblomster, jomfru i det grønne, sommerridderspore, kongekommen, tandstikkerurt og blomsterkørvel er oplagte blomster at så i september og igen i foråret for at få en lang blomstring, anbefaler Anja Kelvin.

Øger haveglæden

Haveselskabet, som er verdens næstældste haveselskab, har i mere end 150 år arbejdet for at udbrede haveviden og skabe haveglæde blandt landets haveejere.

- Når vi taler om at skulle mere i haven i efteråret, handler det også om haveglæde. Vi har vænnet os til at plante i foråret - nok fordi vi er helt eksede efter en lang, mørk vinter og bliver fristet af de smukke blomster på planteskolerne - men vi får meget større succes med vores planter, hvis vi arbejder med dem om efteråret. Efterårsplantning er supergodt for planterne, supergodt for naturens ressourcer og supergodt for os haveejere, for vi får meget mere ud af det, siger Anja Kelvin.

rich-media-5
De seneste år er især efterårssåning blevet populært. Pressefoto.

GUIDE: Sådan gør du

Stauder: September er den bedste måned at plante både stauder, buske og træer, for der er stadig sol og varme i luften og i jorden, og planterne kan nå at få fat med rødderne, før vinteren kommer.

Selv om jorden er fugtig, skal du stadig vande, når du planter. Herefter kan du typisk nøjes med at vande et par gange i løbet af september, hvis det ikke regner, og kun i oktober, hvis det er meget tørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er du i tvivl, om jorden trænger til vand, kan du stikke en finger cirka fem centimer ned i jorden - er den tør, kan du vande. Ellers klarer naturen det.

Sommerblomster: Når du sår frø tidligt på efteråret, vil nogle frø spire og overvintre som små planter. Andre frø vil først komme op, når foråret kommer med lys og varme. Ikke alle sommerblomster kan tåle vinteren, så læs altid på frøposen.

Vil du have mest muligt ud af dine sommerblomster, kan du så den bagerste del af et bed i efteråret og den forreste del i foråret. Så kommer blomsterne frem i to tempi, og du vil typisk have blomsterflor fra tidligt i juni til langt ud på sommeren eller efteråret.