Lyt til artiklen:

Sådan plejer du din kats eller hunds hud

00:00
Hastighed: ???x
05:21

Abonnementsartikel

Næringsrigt foder kan have en positiv effekt på hud og pels hos hunde og katte, men foderet kan også udløse allergiske reaktioner.

Fødevareallergier og -intolerancer (Cutaneous Adverse Food Reaction - cAFR) er årsagen til næsten en femtedel af alle hundes problemer med kløe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at understøtte hud og pels er det blandt andet vigtigt, at hunden eller katten får nok af alle de næringsstoffer, den har brug for, især essentielle fedtsyrer og protein.

Det skriver dyreforderproducenten Royal Canin i en pressemeddelelse.

- Hunde og katte med tendens til sensitiv hud kan have gavn af et foder, der er specielt udviklet til at understøtte hud og pels. Der findes også foder, som er specielt udviklet til mindskelse af intolerance over for ingredienser og næringsstoffer, fortæller Justina Svantesson, dyrlæge og consumer care coordinator hos Royal Canin Nordics.

Hudlidelser og allergier kan også forårsages og forværres af parasitter, ligesom lopper kan give kløe og irritation i huden. Hudlidelser kan også ramme hunde og katte, der lider af atopisk dermatit. Atopisk dermatit er en medfødt øget tendens til at overreagere på visse luftbårne stoffer såsom pollen eller mider.

- Det er vigtigt at holde øje med, om din hund eller kat begynder at klø sig mere end normalt, eller om den udvikler udslæt, rødme, pelsforandringer eller hårtab. Forskellige allergi typer og parasitter er blandt de mere almindeligt forekommende hudproblemer hos hunde og katte, siger Justina Svantesson, som her giver sine tips til at støtte huden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælg den rette fodertype

Diætetisk fuldfoder kan hjælpe med støtte af hudens funktioner ved dermatose og unormalt hårtab hos hunde og katte. Disse fodertyper bør anbefales af din dyrlæge.

Hvis din hund eller kat har tendens til sensitiv hud, kan du vælge foder med en ernæringsmæssig balance, der er specielt tilpasset hertil. Omega 3- og omega 6-fedtsyrer er eksempler på næringsstoffer, der kan hjælpe med at støtte hud og pels.

Huden og pelsen optager op til 30 procent af det samlede proteinindtag. Det er derfor vigtigt at give hunden eller katten et foder med letfordøjeligt protein af høj kvalitet. På den måde kan dit kæledyr absorbere nok protein til at vedligeholde hud og pels, og det mindsker samtidig risikoen for, at ufordøjet protein (der ikke er blevet absorberet) forårsager problemer i tyktarmen.

Eliminationsdiæt

En eliminationsdiæt bruges til at undersøge, om dit kæledyr er allergisk over for noget i foderet.

Fødevareallergi (cutaneous adverse food reaction (cAFR) kan i fleste tilfælde bedst identificeres ved hjælp af en eliminationsdiæt med efterfølgende provokation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metoden betyder, at hunden eller katten kun må spise et protein, som kæledyret ikke tidligere er stødt på eller ved at fodre med et højt hydrolyseret foder i en vis periode.

Det er meget svært at finde en proteinkilde, som du kan være sikker på, at hunden eller katten aldrig har mødt før. I et almindeligt fuldfoder er der ofte spor af andre proteiner end dem, der er anført på emballagen, og derfor anbefales som regel hydrolyseret foder. Ved omfattende hydrolyse af protein skæres proteinet i så små dele, at hundens eller kattens immunsystem med stor sandsynlighed ikke genkender det, og det udløser derfor ikke en allergisk reaktion.

Under eliminationsdiæten er det vigtigt at huske følgende:

Giv ikke andet foder end det, din dyrlæge har anbefalet, og sørg for, at der ikke er adgang til madrester.

Giv din hund eller kat foder i et separat rum adskilt fra dine andre kæledyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vask dine hænder og madskålen grundigt før hvert måltid.

Luk posen grundigt og opbevar foderet i den emballage, det leveres i. Læg gerne hele pakken i en lukket foderbeholder.

Lad kun rent dyrelegetøj uden spor af foder ligge fremme.

Når eliminationsdiæten er overstået, skal det foder, som hunden eller katten oprindeligt spiste, genindføres. Hvis allergisymptomerne opstår igen, kan der i fleste tilfælde konstateres foderallergi

Regelmæssig pelsvask

Spørg din dyrlæge til råds om, hvilken shampoo du skal bruge. Der findes både medicinske shampootyper og forskellige dermatologiske shampootyper at vælge imellem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parasitter

Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr er blevet ramt af parasitter, skal du opsøge en dyrlæge for at få den rigtige type medicin. Når temperaturen udenfor når op på fem grader, begynder flåterne at blive aktive, og det er tid til flåtforebyggende behandling. Husk, at du aldrig må give katte medicin, der er beregnet til hunde, da dette i nogle tilfælde kan være dødeligt.

Hjemmemiljøet

Mange hunde og katte kan være sensitive over for mider, skimmelsvamp eller stoffer i rengøringsmidler. Gennemgå dit hjem og de produkter, du bruger, for at sikre, at du skaber et sikkert og sundt levemiljø for dine kæledyr.