Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Enorm efterspørgsel på pil: Vi kan ikke følge med
Hos Ny Vraa i Tylstrup i Nordjylland er de eksperter i pil. Faktisk kalder de sig selv for pile-nørder.
- Vi er de eneste i Danmark, der har licens til at lave plantemateriale, så vi laver alt fra plante til færdige produkter. Både til danske kunder og til eksport, og desuden rådgiver vi også om pilen, siger Henrik Bach, der er administrerende direktør og er medejer af Ny Vraa.
Siden 1989 har virksomheden arbejdet med piledyrkning, og i 2012 blev hele bedriften omlagt til økologi. I dag bliver der dyrket pil på cirka 5.000 hektar i Danmark, og Ny Vraa har selv omkring 600 hektar.
- Vi kan slet ikke skaffe nok pile-flis lige nu - slet ikke. Vi planter løs, og vi høster løs. Vi gør alt, hvad vi kan for få stoppet mere pil i jorden. Vi mærker en generel stor efterspørgsel fra udlandet, siger Henrik Bach.
Han fortæller, at Ny Vraa lige nu får langt flere seriøse henvendelser fra blandt andre landmænd, der ønsker at omlægge til pil.
- Vi kan tydeligt mærke, at vi er færdige med de små og ukurante hjørner med pil. Det, vi planter nu, er store og reelle marker. Det er landbrugere, der siger, at de nu vil bide til bolle på det her.
Udvikler nye pile-produkter
Hos Ny Vraa arbejder de løbende på at udvikle nye produkter, der kan udnytte pilens forskellige facetter. Siden 2014 har pile-eksperterne udviklet og testet en 100 procent spagnumfri kompost, der er produceret på pil.
- Det har taget otte år at udvikle et nyt produkt, som nu kan erstatte spagnum i gartneri-verdenen. Der er kun tre procent tørv-og mosearealer i Danmark, hvor man graver spagnum op, og de tre procent indeholder næsten den dobbelte mængde kulstof, som samtlige skove gør tilsammen, forklarer Henrik Bach.
Pilekomposten bliver produceret af pil, der bliver blandet med kløvergræs og andre næringsrige urter, som mikroorganismer og svampe har nedbrudt naturligt, og den kan ifølge direktøren erstatter spagnum i gartneriverdenen og i private haver og drivhuse.
Ny Vraa har også et søsterselskab, hvor de producerer og sælger økologisk pileekstrakt til kosmetik og fødevarer til mere end 25 lande.
Mere pil på markerne
Henrik Bach er overbevist om, at der i fremtiden kommer til at blive dyrket endnu mere pil på de danske marker.
- Efter den tørre sommer har vi også oplevet, at flere ser mod pilen. Den kan klare sådan en tør sommer, da den kan gå i stå og vente på, at vandet kommer, så den er knap så eksponeret som andre afgrøder, siger Henrik Bach.
Han fremhæver også den grønne omstilling og de svingende gaspriser som årsager til, at pilen er blevet en mere populær afgrøde.
- Der er kommet meget mere fokus på klimaet, og så er der dem, der vil stå på flere ben i deres produktion, men også dem, der selv vil producere varme til eksempelvis grise eller kyllinger, så de er uafhængige af gaspriserne.
På Ny Vraas marker har de cirka 90 forskellige pile-kloner, som de løbende selv eller i samarbejde med danske og udenlandske samarbejdspartnere vurderer potentialet af.