Lyt til artiklen:

Fyrværkerisæsonen bliver forkortet

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Abonnementsartikel

I Danmark må man, som reglerne er nu, sætte ild til fyrværkerilunterne fra og med den 27. december frem til og med den 1. januar.

Mens det for mange er et af årets højdepunkter, så er det for andre blandt de mest stressende og generende dage på året.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor vil regeringen stramme reglerne og gøre den lovlige fyrværkeriperiode kortere gældende fra nytår 2024/2025. Helt konkret skal det til den tid kun være lovligt at affyre fyrværkeri for privatpersoner i perioden d. 31. december - d. 1. januar.

- For mange danskere hænger nytår ulæseligt sammen med raketter og bomberør. Men vi skal også tage hensyn til, at nogle f.eks. tidligere udsendte, dyr og naturen bliver påvirket af støj og forurening fra fyrværkeri. Det er vigtigt for mig at sige, at vi selvfølgelig stadig skal fejre nytåret med fyrværkeri, men nu bliver det i en kortere periode. På den måde kan vi tage hensyn til flere, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Lovforslaget vil blive fremsat i anden halvdel af februar 2024. Derfor vil skærpelsen af fyrværkerireglerne først træde i kraft i forbindelse med fyrværkerisæsonen 2024/2025.

Større bøder

Udover en skærpelse af affyringsperioden vil regeringen med lovforslaget samtidig hæve bødegrænserne.

Fra næste år skal det medføre en bøde på 2.500 kr., hvis man som privatperson bruger fyrværkeri uden for den tilladte periode. Det er 500 kr. mere end nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For de erhvervsdrivende skal det medføre en bøde på minimum 10.000 kr., hvis de sælger fyrværkeri uden for den tilladte salgsperiode, som er 15. - 31. december.

Det er det dobbelte af de nuværende bødestørrelser.