Lyt til artiklen:

Tænk dig om, før du køber solceller

00:00
Hastighed: ???x
04:43

Abonnementsartikel

Som med så mange andre brancher, så går det også op og ned i solcellebranchen. For 10 år siden blev der solgt masser af solceller, for to år siden stort set ingen, men nu er der gang i salget igen.

Baggrunden er energikrisen, og ingen er i tvivl om, at solceller er en god investering, hvis man er interesseret i den grønne omstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er bare ikke en løsning at købe det første og billigste anlæg. Før man investerer i solceller, er det afgørende, at man tænker sig godt om. Ifølge Niels Martin Jørgensen, som er ingeniør hos firmaet Cirkel Energi, nogle ting som man skal være opmærksom på.

- Man skal finde balancen mellem lønsomhed og grønhed. Det er ikke en lyninvestering. Jeg har kunder, der siger, at de vil have et solcellesystem med batteri, fordi det giver mening. Og de er ligeglade med, at det tager 12 år at få investeringen igen. Sådan en kunde er motiveret for andet end bare at spare penge, fortæller han.

- Og så er der nogen, der siger, at det handler om maksimal lønsomhed. Og her skal man så måske starte med et lidt mindre anlæg. Så kan man efter to år finde ud af, hvordan forbrugsprofilen og produktionsprofil matcher hinanden.

rich-media-2
Det er vigtigt at undersøge, om taget overhovedet kan holde til solcellerne. Foto: Colourbox.

Brug for omtanke

Cirkel Energi er en af Danmarks førende ingeniørvirksomheder indenfor salg og service af dansk designede husstandsvindmøller, store batterianlæg og celleanlæg. Firmaet har være på markedet i 14 år, og ifølge Niels Martin Jørgensen bruger man rigtig meget tid på at forklare kunderne, at der er en række ting, der er nødt til at forholde sig til, inden de investerer.

- Vi har været med i branchen i mange år og har været gennem mange op- og nedture, og vi oplever det samme hver gang. Pludselig er der interesse for energi, og så er der masser af kunder, og vi starter ligesom forfra hver gang. Vi spørger ind til, hvad kundens energisituation er, og hvordan den bliver fremadrettet. Vi skal for eksempel også vide, om ejendommen er velegnet til solceller, og hvordan tagets beskaffenhed er, fortæller ingeniøren, der ofte møder kunder, der er lidt frustrerede over, at det ikke er så ligetil at købe solceller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne sælge anlæg, men vi vil også gerne have gode projekter. Derfor klæder vi vores kunder på til at træffe en mere oplyst beslutning, siger han.

For at kunne træffe den bedste beslutning, er det derfor vigtigt, at man interesserer sig for projektet og gør sig nogle tanker, INDEN man går i gang med at købe et solcelleanlæg. Niels Martin Jørgensen giver her fire punkter, som enhver, der er interesseret i solceller, kan gøre sig klart inden køb:

4 vigtige punkter

  1. Man skal vide, hvad ens elprofil er. Hvornår bruger man hvor meget i løbet af et år? Det er afgørende. Og det kan man nemt finde ud af, da tallene nemt kan downloades fra elselskabets hjemmeside.
  2. Man skal gøre sig klart, at dette er ikke en lyninvestering, der betaler sig selv hjem på en tre-fire år. Det er en investering i boligens infrastruktur. Og det er lige meget, om det er vind eller sol.
  3. Hvilke investeringshøjder taler vi om? Hvor stor er investeringen i en kvalitetsinvestering?
  4. Hvad er processen? Hvis det er solceller, så skal man være sikker på, at taget kan bære. Hvis det er en husstandsvindmølle, så skal der søges landzonetilladelse og byggetilladelse. Er der fredninger i nærheden og så videre. Det er ting, som man nemt kan gøre sig overvejelse om, inden man går videre.

Moderne batterier

Og så er der de nye batterier, som mange solcelleinteresserede har hørt om.

- Spørgsmålet om batterier kommer altid op, når vi snakker om solceller. Mange tror, at man kan sætte et batteri op, der lagrer energi, som man så kan bruge om vinteren. Det kan i princippet godt lade sig gøre, men det er ikke en god idé, siger han.

- Hver gang man aflader et batteri, så sparer man penge, fordi man jo så sparer et køb hos elværket. Og hvis man kun gør det et par gange om året, så sparer man ikke meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels Martin Jørgensen giver et eksempel.

"Et typisk batteri, vi sælger, er et 20 kWh batteri. Der kan så være omkring 20 kWh effektiv energi. Hvis vi siger, at en kilowatt koster tre koner, så er der for 60 kroner strøm i batteriet. Med andre ord, så sparer man 60 kroner, hver gang man bruger strømmen. Bruger man den en gang om ugen, ja så sparer man 720 kroner, men bruger man strømmen en gang om dagen, så sparer man over 20.000 kroner".

Præcis simulering

Fordelen ved solceller er, at mens man ved vindmøller aldrig ved helt, hvornår vinden blæser, så ved man, hvornår solen går og ned.

Det betyder, at man ret præcist kan simulere, hvor meget strøm et anlæg, der sidder på et specifikt tag og på en specifik adresse, kan producere i gennemsnit.

- Det vil sige, at når vi så har en idé om, hvordan kundens forbrugsprofil er, så kan vi holde den op imod et gennemsnitligt års solprofil. Og ud fra de data kan man så træffe en beslutning, understreger Niels Martin Jørgensen, der har en sidste væsentlig pointe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal sørge for at interessere sig for forbrug kontra produktion.