Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Her er vinderne af årets naturfoto
Vinderne af konkurrencen Wildlife Photographer of the Year blev afsløret ved et stort gallashow på Natural History Museum i London tirsdag aften.
Årets vinder er fotograf Laurent Ballesta fra Frankrig, der også vandt konkurrencen for to år siden.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet, som udstiller de 100 bedste naturfotos, inklusiv fra en dansk finalist, i slutningen af november.
I år vandt den franske fotograf med serien 'Den gamle sømand', som er en fotoserie af dorkhaler i det fredede farvand ud for Pangatalan-øen i Filippinerne.
Vinderbillede viser håb
Det er 59. gang, at fotokonkurrencen, som bliver kaldt 'Naturfotografernes Oscar, løb af stablen.
Fotokonkurrencen har i stigende grad dokumenteret naturens problemer med menneskeskabte forandringer. Men i år er der også vidnesbyrd om indsatser, der hjælper.
Årets vinder af prisen som Wildlife Photographer of the Year viser håb og fremgang for en presset natur, lyder det.
Den tretornede dolkhale har levet på Jorden i over 300 millioner år. Nu er den truet af ødelagte levesteder og rovfiskeri. Dyret er også stærkt eftertragtet for sit blå blod, der bliver brugt til at spore dødelige bakterier i vacciner.
Men i de beskyttede farvande ud for Pangatalan er der håb om, at de tretornede dolkhaler kan overleve.
De unge naturfotografer
Et af de tilbagevendende højdepunkter i konkurrencen er også kåringen af de bedste unge naturfotografer. Her blev det Carmel Bechler i kategorien 'Unge fotografer 15-17 år', der blev kåret som Young Wildlife Photographer of the Year med billedet 'Uglehus'.
Den unge fotograf vendte sammen med hans far tilbage til stedet, hvor de året før havde set en slørugle. Denne gang brugte de familiens bil som fotoskjul.
Carmel Bechler fik mest muligt ud af det naturlige lys og brugte en lang eksponeringstid til at fange lyssporet fra de forbipasserende biler, lyder det.
Et højdepunkt på året
Da gallashowet for fotokonkurrencen blev afholdt på Natural History Museum i London, var direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, med som gæst.
- For mig er det et højdepunkt på året, når de spændende, smukke og til tider grumme fotos bliver kåret, for de afspejler diversiteten, skønheden og udfordringerne i naturen.
- Igen i år er der overvældende mange vidnesbyrd om, hvor slemt det står til alt for mange steder. Men der er også solstrålehistoriser, som fortæller om indsatser, der hjælper. Derfor er Wildlife Photographer of the Year så vigtig for vores naturforståelse, siger direktøren.
Dansk finalist - igen
I år var der igen en dansker blandt finalisterne i fotokonkurrencen.
Jørgen Rasmussen er bosat i Singapore og er en internationalt anerkendt undervandsfotograf. Hans foto 'Er alle ombord?' har i Balayan Bay på Filippinerne foreviget et møde mellem den giftige gople havhvepsen, en fisk og en nautil, som er en blæksprutteart.
Udstillingen Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum torsdag 24. november på Statens Naturhistoriske Museum og kan ses frem til 8. september næste år.
Wildlife Photographer of the Year blev oprindeligt startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af 600 indsendte billeder.
I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og bliver nu tilrettelagt af Natural History Museum i London. Konkurrencen blev fra begyndelsen den førende begivenhed for naturfotografer og voksede kraftigt gennem årene.
I år skulle juryen gennemgå næsten 50.000 billeder indsendt af naturfotografer fra 95 forskellige lande.