Lyt til artiklen:

Spar penge og energi i vinterhalvåret

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Abonnementsartikel

Hvordan du giver dig i kast med at spare på varmen til gavn for både din privatøkonomi og klimaet.

Det er Energistyrelsens ekspert i energi-spareråd og danskernes energivaner, Mathilde Grøn Bjørneboe, blevet bedt om at komme med anbefalinger til på tærsklen til en ny fyringssæson, fremgår det af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvad enten du bor i hus eller lejlighed, er det en god idé at sikre dig, at du udnytter varmen optimalt. Start med tjekke at radiatorerne er frie til at afgive varmen til rummet. De må ikke være dækket inde af eksempelvis sofaer, reoler eller gardiner.

- Husk også, at radiatorerne er mest effektive, hvis termostaterne er indstillet ens i rum med åbne døre imellem. Ellers vil de have sværere ved at samarbejde om at varme op, siger Mathilde Grøn Bjørneboe.

Her følger en række yderligere råd fra eksperten, som kan hjælpe dig med at beholde et sundt indeklima og et godt komfort-niveau, uden at varmeregningen stikker helt af, lyder det fra Energistyrelsen.

1. Hold 18-20 grader i hjemmet og brug termometer

En let vej til at spare energi er at holde temperaturen på 18-20 grader. Faktisk sparer du omkring fem procent på din varmeregning for hver grad, du skruer ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan godt skrue ned i nogle rum om natten, hvis du for eksempel foretrækker at sove køligt, men luk af til de øvrige rum og hold minimum 18 grader af hensyn til fugt.

Det er en god idé, at du anskaffer dig et termometer, så du kan finde ud af, hvor varmt du har brug for, det er i netop din bolig.

2. Husk udluftning - hver dag

Luft ud med gennemtræk flere gange hver dag - også om vinteren. Luft desuden ud efter du laver mad og går i bad. Luft ud i cirka fem minutter ad gangen - og husk gerne at skrue ned for varmen imens.

Du bør ikke have vinduer på klem i lang tid. Det køler overflader ned, som kræver meget energi at varme op igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Brug mindre varmt vand

Cirka en tredjedel af varmeforbruget går til varmt vand. Spar på varmen ved at tage kortere bade ved lav temperatur og slukke for vandet, når du sæber dig ind.

Du kan også vaske hænder i koldt vand.

4. Få tjekket dit varmeanlæg

Med et årligt serviceeftersyn af dit varmeanlæg sikrer du dig, at dit anlæg kører effektivt gennem hele vinteren. Spørg også gerne din tekniker om gode råd, der kan gøre din opvarmning endnu mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Klæd dig på til årstiden

Husk at vintervejr ikke er "t-shirt"-vejr - heller ikke indendørs. Du kan varme kroppen op ved at tage en ekstra trøje på, huske undertrøjen og de uldne sokker.

Hvis du bor i en ældre, ikke-renoveret bolig, er det en god idé at gå med hjemmesko og måske også have tæpper liggende, du kan tage omkring dig.

Sparevanerne fra energikrisen holder ved

Se også:

Sparevanerne fra energikrisen holder ved

På SparEnergi.dk kan du få endnu flere idéer til, hvordan du med små ændringer i hverdagen sparer penge på både strøm, varme og samtidig hjælper klimaet.

På siden kan du også komme i kontakt med vores erfarne, uvildige rådgivere, der sidder klar til at hjælpe dig med at spare.