Lyt til artiklen:

Vær opmærksom på at ventilere fugten ud

00:00
Hastighed: ???x
05:01

Abonnementsartikel

Når vejret bliver koldere og der bliver tændt for varmen, er det afgørende at fjerne fugten fra vores bygninger og indeklima.

Fugt fra luften kan opfugte især kolde overflader, hvilket kan resultere i skimmelsvamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det ekstremt vigtigt at sikre god ventilation, også i overgangsperioden, er rådet fra Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Spar penge og energi i vinterhalvåret

Se også:

Spar penge og energi i vinterhalvåret

- Det er især vigtigt i forbindelse med vores fokus på energibesparelser. På Teknologisk Institut har vi set flere tilfælde, hvor ønsket om energibesparelser har ført til, at folk ikke lufter ud, og det har igen ført til fugtskader.

- Samtidig ar vi set flere eksempler på, at folk har skruet ned for varmen. Det er en særdeles dårlig kombination, da den reducerede temperatur ligeledes øger risiko for fugtskader. For at opnår fordelene ved energibesparelser er det altså afgørende at sikre god ventilation, siger Britt Haker Høegh, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

De gode ventilationsvaner

Et højere vandindhold i luften sammenlignet med sidste år på samme tid er fulgt med de usædvanligt høje temperaturer i september.

Det høje vandindhold i luften påvirker også materialerne, så fugtindholdet i vægge, tag og terrændæk ligeledes er højt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Tør kondensvand på vinduer væk for at få fugten ud af lokalet. Foto: Teknologisk Institut.

Det er afgørende, at materialerne regelmæssigt og hurtigt kan afgive denne fugt, da faldende ude-temperaturer får fugtniveauet i konstruktionerne og på indvendige overflader til at stige. I værste fald kan det føre til skimmelsvampevækst.

- Selvom man lufter godt ud, tager det tid før fugten er helt fjernet. Det kan tage flere uger, og derfor er det vigtigt at være stædig og tålmodig hvad angår de gode ventilationsvaner, understreger Britt Haker Høegh.

Har din varmepumpe brug for hjælp?

Se også:

Har din varmepumpe brug for hjælp?

Hendes anbefaling er at lufte ud regelmæssigt og flere gange dagligt, da det bidrager til et sundt indeklima og fjerner overskydende fugt.

- God ventilation er to til tre gange dagligt med fem til ti minutters gennemtræk i bygningen med mindst et vindue per lokale, helst på vidt gab, samtidig med at de indvendige gøre står åbne, siger hun.

Luft ud i ældre bygninger

I en ældre bygning med massive vægge skal beboeren være opmærksom på, at en lavere indeklima-temperatur også reducerer overfladetemperaturen på de indvendige overflader. Det gælder især på kuldebroer og på kolde ydervægsoverflader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Temperaturfaldet er større på overflader i ældre bygninger med massive vægge end i velisolerede nyere bygninger.

Få tilskud til din husrenovering

Se også:

Få tilskud til din husrenovering

Derfor stiger risikoen for skimmelsvampevækst i dårligt isolerede bygninger mere end i velisolerede bygninger, når der bliver skruet ned for temperaturen inden døre.

Derfor er det ekstra vigtigt at kende behovet for bedre udluftning i den type bygning.

Husk moderat varme

Ubenyttede bygninger eller rum kræver også opmærksomhed.

- Det er vigtigt at opretholde en moderat varme, og i ubenyttede rum, herunder i kældre. Temperaturforskellen mellem to lokaler kan nemlig medføre et højt fugt-niveau i det kolde rum og øge risikoen for skimmelsvampevækst på overfladerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man skruer for langt ned for temperaturen i kældre, kan det i værste fald give indeklima-gener og skimmelsvampevækst på både indbo og materialer. Særligt ved ældre og fugtige kældre skal man være forsigtig med at sænke temperaturen, siger Britt Haker Høegh.

Hvis fugten fortsætter

På trods af regelmæssig udluftning oplever mange alligevel, at der er kondens i kanten af ruderne.

Ifølge sektionsleder Sofie Marie Kristensen, som arbejder med fugt og skimmelundersøgelser på Teknologisk Institut, kan det hænge sammen med, at isoleringsevnen af ruderne ikke er så god.

- Det bedste man kan gøre er at tørre fugten væk. Vi anbefaler, at man tørrer fugten væk med for eksempel toiletpapir og smider papiret ud i toilettet. På den måde får man fjernet fugten helt fra indeklimaet.

- Og så må man ikke miste modet, men blive ved med at lufte ud. Det er ganske enkelt den bedste måde at begrænse kondensdannelsen så meget som muligt, forklarer Sofie Marie Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
Værktøjet måler potentiel fugt i trækonstruktionen. Foto: Teknologisk Institut.

I sit daglige arbejde med at udføre fugt- og skimmelundersøgelser møder Sofie Marie Kristensen mange danskere, som kæmper med fugt i boligen. For hvad skal der gøres, hvis der opdages pletter i for eksempel ydervægshjørner?

- Hvis der er tale om et mindre område, så kan man i første omgang prøve at holde det nede ved at vaske af med et desinfektionsmiddel og vaske efter med rent vand.

- Kan man ikke få brugt med, at der opstår nye pletter, eller der er tale om et større område, bør man overveje at inddrage en professionel til at få lavet en fugt og mikrobiologisk vurdering af forholdet, slutter Sofie Marie Kristensen.