Lyt til artiklen:

Kom godt i gang med varmepumpen

00:00
Hastighed: ???x
03:37

Abonnementsartikel

Lige nu er der en ekstra god grund til at skifte til en varmepumpe. Varmepumpepuljen er åben, så du kan søge om tilskud til at erstatte dit træpille-, olie- eller gasfyr med en varmepumpeløsning.

- Nu hvor tilskudspuljen er åbnet, oplever vi ekstra stor interesse for varmepumper, og derfor får vi også mange nysgerrige spørgsmål, siger Troels Skipper, OK's markedschef for energiteknik, som her deler fire gode råd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal passe til dit behov

Der findes flere forskellige varmepumper, og det kan være svært at finde ud af, hvilken det skal være. Start med at få styr på hvor stort dit varmebehov er, hvor godt dit hus er isoleret, og hvordan dit nuværende varmesystem fungerer.

Har din varmepumpe brug for hjælp?

Se også:

Har din varmepumpe brug for hjælp?

- Et grundigt forarbejde gør, at man er godt rustet til at vælge den varmepumpeløsning, som passer bedst til ens hjem og behov, siger Troels Skipper.

- Det er også vigtigt at spørge sig selv, hvad der vægter højest - om det er miljøvenlighed, anskaffelsespris, æstetik, samlet besparelse eller en kombination af det hele.

Søg rådgivning

For at sikre den bedst mulige løsning er det vigtigt at søge rådgivning hos en VE-godkendt installatør, der er specialuddannet i vedvarende energi og godkendt af Energistyrelsen.

- VE-godkendte installatører har dokumenterede kompetencer til at installere varmepumper og har stor ekspertise indenfor området, hvilket gør dem i stand til at yde kvalificeret rådgivning om mulighederne, siger Troels Skipper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænk over placering

En varmepumpe kræver plads - både indenfor og udenfor. Men det handler ikke kun om at finde plads, men også om at sikre, at den ikke er til gene for dig eller andre, når den er i drift.

"Varmepumper er underlagt Miljøloven, men der kan være lokale krav, der skal overholdes. Man vil dog oftest opleve, at reglerne følger Miljøstyrelsens vejledninger for støjgrænser," siger Troels Skipper.

Miljøstyrelsens vejledende støjgrænse er maksimalt 35 decibel i skel til naboen om natten. Kravet gælder i tidsrummet 22.00-07.00 og har til formål at minimere støjgener.

- Der findes et par gode tommelfingerregler, der er med til at sikre mindst mulig gene. Hos OK anbefaler vi, at man placerer varmepumpen væk fra soveværelsesvinduer og terrasser. Derudover er det også smart at placere varmepumpen på gummifødder for at reducere støjniveauet, tilføjer han.

Du kan få en indikation på støjniveauet med Energistyrelsens støjberegner: stoejberegner.ens.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få overblik over økonomien

Selvom det kan virke som en stor investering i begyndelsen, vil en varmepumpe typisk betale sig selv tilbage over tid. Og der findes også mange gode finansieringsmuligheder, der kan hjælpe dig godt i gang her og nu.

- Vi ved, at mange boligejere overvejer installationen af en varmepumpe en ekstra gang, fordi de synes, at det er en stor investering. Men det behøver det ikke være, for der findes forskellige finansieringsmuligheder, blandt andet diverse grønne lån, leasingaftaler, abonnementer og tilskudsordninger, understreger Troels Skipper.

Energistyrelsen åbnede fx den 12. september for en tilskudspulje til individuel varmeforsyning. Tilskuddet er op 17.000 kroner til luft til vand-varmepumper og 27.000 kroner til væske til vand-varmepumper (også kaldet jordvarme).